Mennyibe került az iskolakezdés?

Egyre tudatosabban készülnek a szülők az iskolakezdésre, előre félretesznek a tanszerekre, a szalagavatóra, de még a felsőoktatási tanulmányokra is – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. 1000 fős kutatásából, melyet általános- és középiskolás gyermekkel rendelkező családok körében végzett a saját ügyfélkörében.

Az felmérés eredményei szerint a tavalyi évhez viszonyítva jellemzően kisebb összegből sikerült megvásárolni a tanszereket és iskolai kellékeket. A megkérdezettek 17 százaléka 40-50 ezer forintot fordít a beiskolázásra, 19 százalék 30-40 ezer forintot, míg 20 százalék 20-30 ezer forint közötti összegből vásárol – utóbbi szülők aránya a tavalyi évhez képest 6 százalékponttal nőtt. 2017-hez hasonlítva majdnem 20 százalékponttal, 28 százalékra esett vissza azon szülők aránya, akik 50 ezer forint felett költöttek erre a célra.

A kutatásban a havi fizetéshez mérten is vizsgálták az iskolakezdésre költött összeget. A megkérdezettek majdnem felénél (48%) a havi bevétel maximum 30 százalékát teszik ki a költségek. Pozitív trend körvonalazódik azok körében is, akik az egyhavi bevétel több mint felét fordítják beiskolázásra (22%): 2017-ben az ő arányuk még 24%, 2016-ban pedig 27% volt.

Egyértelműen kiderült az is, hogy a családok mind nagyobb arányban készülnek fel előre pénzügyi szempontból az iskolakezdésre. Míg 2016-ban a megkérdezettek 41 százaléka, 2017-ben a fele, idén már 78 százaléka előre félretette a szükséges összeget, egyúttal csökken azok aránya, akik kölcsönt vesznek fel erre a célra. Tavaly minden ötödik megkérdezett (18%), idén a válaszadók csupán 3 százaléka fordul pénzintézethez, hogy fedezhesse iskolai kiadásait.

A beiskolázás mellett a tanév során is időről-időre felmerülnek további költségek. Tavaly a megkérdezett szülők 23 százaléka tudott a tanév folyamán több mint ötvenezer forintot külön foglalkozásokra fordítani, az ő arányuk idén 27 százalékra nőtt. A válaszadók 43 százaléka évközben kevesebb, mint húszezer forintot költ különórákra vagy táborokra.

A ballagásra és szalagavatóra egyre előrelátóbban készülnek a magyar családok; a megkérdezettek 57 százaléka félretesz a ruhabérlésre és a táncórákra, mindössze 3 százalékuk kér családtagtól segítséget, illetve 4 százalék fordul valamely pénzintézethez.

A középiskolásokat nevelő szülők több mint fele (58%) tervezi, hogy gyermeke valamilyen felsőfokú intézményben folytatja tanulmányait. Idén a kutatásban résztvevők 31 százaléka előre félretette az ehhez szükséges összeget, amit az előző évben csupán a szülők 14 százaléka tudott megtenni. A kiadásokat mind nagyobb mértékben fedezik maguk a diákok: a családok majdnem ötöde (18%) tervezi úgy, hogy egyetemista gyermekük munkát fog vállalni a tanulás mellett, ez az arány tavaly csupán 10 százalék volt.

A kutatás arra is kitért, hogy a szülők szeretnék-e, ha gyermekeik alapvető gazdasági, pénzügyi ismereteket tanulhatnának az iskolában. A megkérdezettek csaknem háromnegyede (72%) igényelné, hogy gyermeke ilyen jellegű oktatásban részesüljön.

 

A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:

A Provident Pénzügyi Zrt. az International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár 17 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. A londoni és a varsói tőzsdén jegyzett IPF tizenegy országban 2,5 millió ügyféllel rendelkezik. A magyar Provident 3.000 munkavállalója révén 250.000 ügyfelet szolgál ki, 90 százalék feletti ügyfél-elégedettséggel. A Provident elsősorban a kis összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; a vállalat a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek.

A Provident az elmúlt években összesen 9 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat (személyes, telefonos és digitális ügyfélkiszolgálás kategóriákban), hatszor ítélték meg számára a Superbrands minősítést, két alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült, a kelet-közép-európai régió hatodik legjobb munkahelyének választották, és a Gallup Intézet a világ harminckét legjobb munkáltatója közé sorolta (Great Workplace Award). A Provident kiterjedt társadalmi felelősségvállalás programot működtet: a munkatársak a vállalat fennállása óta több mint 75.000 munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban.

A Provident a felelős hitelezés jegyében a hatályos jogszabályokon túl az MNB fogyasztóvédelmi ajánlásait is irányadónak tekinti. A hitelbírálat – akárcsak a legnagyobb hazai bankoknál – szigorú szempontok figyelembevételével történik.

A Provident Családi Kasszasikerek gazdasági és pénzügyi ismeretterjesztő programja 2008 óta mintegy 30.000 háztartásba, valamint 300 szociális munkáshoz, művelődésszervezőhöz és pedagógushoz juttatott el korszerű ismereteket. A vállalat szakmai partnerekkel és döntéshozókkal folytatott műhelymunkája hozzájárult ahhoz, hogy mára a gazdasági és pénzügyi ismeretek az iskolai tananyag részét képzik.

2014-ben a Provident Pénzügyi Zrt. a Figyelő hetilappal közösen megalapította a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorló, más vállalkozások számára példát mutató cégeket ismerjen el.

Scroll To Top