Mélyrepülésben az argentin gazdaság az elnöki előválasztás eredményei miatt - Gazdasagportal.hu

Mélyrepülésben az argentin gazdaság az elnöki előválasztás eredményei miatt

Mélyrepülésbe került az argentin gazdaság, mivel az elnöki előválasztás eredményei szerint kevés esély van a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök újraválasztására októberben – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet Dél-Amerika-szakértője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Nagy Sándor Gyula hozzátette: az előválasztást a “kirchneristák” nyerték, akik a protekcionista gazdasági stratégiát követő volt köztársasági elnök, Néstor Kirchner és felesége, Cristina Fernández de Kirchner politikáját támogatják.
A Kirchner család 2003 és 2015 között vezette Argentínát, ezalatt olyan kötvényügyleteket vittek végbe, amellyel csődbe ment az ország. Nemcsak túlköltekeztek, hanem az ország több hitelének fizetését is felfüggesztették. A most az alelnöki pozícióért induló Cristina Fernández de Kirchner költekezései miatt Argentína valutatartalékai 500 milliárdról 15 milliárd dollárra csökkentek 2015-re – ismertette.

Hangsúlyozta: az előválasztásnak nem volt közjogi tétje, viszont a magas részvétel és egyéb okok miatt sokkal megbízhatóbbak az eredményei, mint egy közvélemény-kutatásnak.
Amint kilátásba került, hogy a kirchnerista vezetés újból pozícióba kerül az ország legfőbb részvényei 50 százalékkal visszaestek és az argentin peso 25 százalékkal gyengült a dollárhoz képest – mondta Nagy Sándor Gyula.(MTI)

Scroll To Top