Megvonta Horvátország befektetési ajánlású minősítését a Moody’s

Megvonta Horvátország befektetési ajánlású államadós-minősítését pénteken a Moody’s Investors Service, a gazdasági növekedés hiányára és a cég által elégtelennek tartott államháztartási konszolidációra hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja pénteken Londonban bejelentette: Horvátország államkötvény-besorolását az eddigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Ba1”-re rontja. Az új osztályzat kilátása a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatív után stabil.
A „Baa3” – amely más hitelminősítők módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg – a befektetési ajánlású osztályzati kategória alsó széle, a „Ba1” (BB plusz) már a spekulatív sávot jelenti.
A Moody’s pénteki lépése után Horvátország ugyanabban a besorolási kategóriában van a cég listáján, mint Magyarország.
A horvát leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody’s a lépést elsődlegesen azzal indokolta, hogy megítélése szerint rosszak a horvát gazdaság növekedési kilátásai a szerkezeti problémák miatt. Horvátországban az elmúlt négy évben lanyha növekedés és recesszió váltogatta egymást, és a gazdaságban nem látszanak új növekedési források. A horvát gazdasági modell, amely erőteljesen a külső hitelből táplált hazai fogyasztásra és építőipari teljesítményre alapul, hibás, a beruházásokra és az exportra épülő növekedést pedig továbbra is szűk keresztmetszetek akadályozzák – fogalmaz pénteki elemzésében a Moody’s.
A hitelminősítő szerint hátráltatja az átállást az exportvezérelt növekedésre az, hogy a horvát gazdaságban a globális pénzügyi válság előtt sem voltak érdemi termelő beruházások, az üzleti környezet kevésbé vonzó a többi térségi gazdaságénál, a közszféra túlméretezett és korszerűtlen, a munkapiac pedig rugalmatlan.
Horvátország közelgő EU-csatlakozása kedvező fejlemény ugyan, ám a jelenlegi európai gazdasági környezet és a horvát kormány „reformtehetetlensége” korlátozza azokat az előnyöket, amelyeket egyébként várni lehetne az uniós csatlakozástól – áll a Moody’s londoni elemzésében.
A cég hangsúlyosan kiemeli ezzel kapcsolatban, hogy megítélése szerint szűkös az EU-források hasznosítási kapacitása, emellett jelenleg szinte semmilyen költségvetési mozgástér nincs az uniós folyósítások hazai társfinanszírozásához.
A múlt hónapban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s is megvonta Horvátországtól a befektetési ajánlású adósosztályzatot, szintén arra a véleményére hivatkozva, hogy a horvát kormány által bevezetett reformok elégtelenek a növekedés beindításához.
Az S&P Horvátország hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolásait „BB plusz/B”-re rontotta az addigi „BBB mínusz/A-3”-ról.
Nem sokkal korábban a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Horvátország e cégnél még épphogy befektetési ajánlású, „BBB mínusz” államadós-osztályzatának kilátását, arra hivatkozva, hogy a 2013-ra kidolgozott horvát költségvetési tervben a 2012-re várt deficitnél magasabb államháztartási hiánycél szerepel, jóllehet a nemrég elfogadott költségvetési törvény a hiány csökkentését írja elő.(MTI)

Scroll To Top