Megvonta az elsőrendű besorolást Olaszországtól a Fitch Ratings

Megvonta Olaszországtól az elsőrendű „A” kategóriás államadós-besorolást pénteken a Fitch Ratings, az olaszországi parlamenti választások után előállt bizonytalan helyzettel indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi „A mínusz”-ról egy fokkal „BBB plusz”-ra rontotta a hosszú futamú olasz hazai és külső törlesztéskockázati besorolást, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
A „BBB” osztályzati sáv továbbra is befektetési ajánlású kategória, de az „A” besorolási szintnél nagyobb adóskockázatra figyelmezteti a befektetőket.
A Fitch a leminősítéshez fűzött elemzésben kiemelte, hogy a február végi olasz parlamenti választások eredményeként valószínűtlen egy stabil kormány megalakítása a következő hetekben. A hitelminősítő szerint a megnövekedett politikai bizonytalanság és a további szerkezeti reformoknak nem kedvező háttér újabb sokkhatással ér fel az egyébként is mély recesszióban lévő olasz gazdaságban.
A Fitch Ratings kiemelte azt is, hogy a tavalyi negyedik negyedévi adatok tanúsága szerint az olasz gazdaság recessziója egyike a legmélyebbeknek Európában. A hitelminősítő közölte, hogy az idei év egészében az olasz bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékos visszaesését várja a tavalyi 2,4 százalékos GDP-mínusz után. A hitelminősítő szerint a 2013-ra várt újabb recessziót jórészt a tavalyi visszaesés áthúzódó hatásai okozzák.
A prognózis szerint a mély recesszió és az államháztartási hiányra ebből eredő hátrányos hatások miatt a bruttó olasz államadósság-ráta az idén várhatóan a GDP-érték 130 százalékához közeli szinten tetőzik. A cég felidézte, hogy tavaly még 125 százalékra becsülte az olasz államadósság-ráta várható legmagasabb szintjét.
A Fitch Ratings jelenlegi olasz adósbesorolása is azt a feltételezést tükrözi, hogy Olaszország változatlanul hozzáfér a tőkepiachoz, szükség esetén pedig EU-segítséget kérne, és az unió meg is adná ezt a segítséget, elkerülendő a szuverén likviditási feszültségek kialakulását.
Más nagy londoni házak elemzői szerint Olaszországnak jó eséllyel szüksége is lesz az uniós beavatkozásra.
Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző csoport, a Capital Economics szakértői az olasz parlamenti választásokról összeállított minapi értékelésükben azt jósolták, hogy az erősödő piaci nyomás előbb-utóbb várhatóan külső segítségkérésre kényszeríti Olaszországot, tekintettel arra, hogy akár többhavi patthelyzet is következhet.
A ház szerint e patthelyzet legvalószínűbb kimenetele „egy megválasztott vagy meg nem választott” ügyvezető kormány megalakítása lesz, szűkre szabott feladatkörrel, és még az idén újabb parlamenti választásokat írnak ki, várhatóan nem sokkal azután, hogy a következő olasz államfő májusban hivatalba lép.
A Capital Economics szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az olasz gazdaság állapota a köztes időszakban javulna, sőt további költségvetési elcsúszás várható, és fennáll a populista gazdaságpolitikai intézkedések lehetősége is.
Ebben a helyzetben a cég londoni elemzői az olasz állampapír-hozamok további emelkedését jósolták. (MTI)

Scroll To Top