Megugró kereslet, terv szerinti eladás, csökkenő hozam a kincstárjegy aukción

Erős kereslet mellett, a tervezett 50 milliárd forintos értékben adott el az előző aukciónál alacsonyabb átlagos hozamszint mellett három hónap lejáratú diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján.

Az 50 milliárd forintos értékesítésre 152,2 milliárd forint összértékben 98 ajánlat érkezett. Így az értékesítés 3,04-szeres túljegyzés mellett történt.
Az aukciós kereslet március közepe óta először ugrott 100 milliárd forint fölé. A mostanihoz hasonló túljegyzésekre az ÁKK február és március közepe között rendszeresen megemelte az eladott mennyiséget.
Az átlagos hozamszint 4,44 százalék volt, a nagy kereslet és terv szerinti eladás folytán jóval alacsonyabb az egy héttel ezelőtti aukció 4,72 százalékos átlaghozamánál. Az ÁKK által elfogadott 37 ajánlat hozamszintje szűk sávban, 4,49 százalék és 4,41 százalék között mozgott.
Az ÁKK heti rendszerességgel, kedden értékesít három hónapos diszkont kincstárjegyet, míg csütörtökönként felváltva, egyik héten 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, a másik héten pedig államkötvényeket visz aukcióra. (MTI)

Scroll To Top