Megtorpant a feldolgozóipari BMI javulása áprilisban

Megállt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) javulása áprilisban: a BMI szezonálisan kiigazított értéke 51,7 pontra csökkent a márciusi 55,7, és a februári 54,1 pont után – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön.

A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, míg az annál nagyobb értékek az ágazat bővülését jelzik.
A szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint áprilisban a válaszadók nagyobb hányada márciushoz képest összességében némileg kedvezőbb folyamatokról számolt be. A felmérésben vizsgált részindexek három kivétellel ugyanakkor csökkentek márciushoz képest.
A termelési mennyiség indexe csökkent ugyan a márciusihoz képest, de a múlt havi bővülés után továbbra is a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben csak  hatszor volt kisebb az index értéke áprilisban.
Az új rendelések indexe erősebben esett, és a mostani az ötödik legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek ellenére nőtt, ötödször emelkedett az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél, amikor hat hónapból négyben szűkülés volt.
A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusában tapasztalt csökkenést követően, nyolcadszor zsinórban. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján némileg átlag feletti, de csak a tizedik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, 2012-ben nyolc alkalommal,  az idén pedig ez eddig mind a négy hónapban teljesült.
2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést: júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjában az index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, majd ez a trend folytatódott februárban, márciusban és áprilisban is.
A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további növekedését jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a hetedik legalacsonyabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség legalább négy hónapon át tartó folyamatos emelkedésére utoljára 2011-ben volt példa.
A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme enyhén gyengült, de ezzel együtt a beszerzési árak már harmincnyolcadik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb áprilisi ütem.
A késztermékkészletek szintje áprilisban magasabb lett. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, a hatodik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt volt, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg. Az elmúlt fél évben háromszor csökkent az index értéke.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt márciushoz képest, és a januári egy hónapos szűkülés után továbbra is az import mennyiségének növekedését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex hasonlóan változott. Az index értéke enyhébben nőtt az előző hónaphoz képest. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de a januári-áprilisi értékek ismét növekedést jeleznek. (MTI)

Scroll To Top