Mégsem teljes kudarc 2017 a republikánusoknak

Az amerikai Kongresszus a héten sem marad munka nélkül, hiszen az adóreform tervezetének összefésüléséről, valamint az adósságplafon megemeléséről kell határozniuk. A Republikánusokat sürgeti az idő, hiszen legrosszabb esetben totális politikai kudarccal zárhatják az idei évet.

Az szenátusnak hosszas vita után sikerült döntést hozni az adóreform tekintetében. Ez több dolog miatt is fontos: egyrészt a republikánusok nem teljes politikai kudarcként élik meg a 2017-es évet. A másik fontos vonzata, hogy sikerült így kikerülni azt, hogy az alabamai megválasztott szenátor vélhetően ellenük voksoljon, hiszen várhatóan ő nem támogatta volna az adótervezetet.

Az elmúlt héten még az adóreform megszavazása volt a legégetőbb kérdés az Egyesült Államok szenátusában, most péntekig a kongresszusnak viszont már arról kell megállapodnia, hogy megemelik-e az adósságplafon szintjét, melyet még szeptemberben átmeneti hatállyal fogadtak el 3 hónapra. Akkor Donald Trumpnak sikerült még a saját pártját is meglepnie az adósságplafonnal kapcsolatban, mivel hosszabb távú megegyezéssel a kormányzó párt elejét vehette volna annak, hogy a 2018-as időközi választás kimenetelétől függően alkupozícióba kerüljenek a Demokraták és ütőkártyának használják az adósságplafonhoz szükséges szavazataikat. Ha december 8-ig nem születik egyezség, akkor rövid távon likviditási akadályba ütközhet az USA, és részleges kormányzati leállás következhet be. A kongresszus hajlik rá, hogy a plafont megemeljék a következő két hétre, azonban bizonytalan, hogy meg tudnak-e egyezni az 1000 milliárd dolláros növelésen, ami újabb rekord szintre emelhetné az USA 20 ezer milliárd dollárnál is magasabb hitelállományát. Mindenesetre fontos lenne a megállapodás, mivel idén utoljára december 14-én fog ülésezni a kongresszus és ha nem sikerülne megoldást találni az a jelenlegi kormányzás alkalmatlanságát üzenné a piac számára.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top