Megkezdődhet a külföldiek kimenekítése Szudánból, amerikai katonák is készenlétben vannak Dzsibutiban

A szudáni hadsereg szerint zajlanak az egyeztetések a külföldiek kimenekítéséről a harcok sújtotta országból, és az összehangolt evakuáció szombaton megkezdődhet, bár az amerikai kormány egyelőre nem erősítette meg a bejelentést.

A szudáni hadsereg szombati közleménye szerint arról egyeztetnek, hogy katonai repülőgépek segítségével menekítenék ki az amerikai, brit, kínai és francia állampolgárokat, valamint diplomatákat az észak-afrikai országból, ahol második hete zajlanak fegyveres összecsapások a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között.
A washingtoni idő szerint szombat reggeli bejelentés szerint a kimenekítés „órákon belül megkezdődhet”. A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték – közölte a hadsereg.
Pénteken a hadsereggel szemben álló fegyveres csoport közölte, hogy hajlandó részlegesen hozzájárulni az ország repülőtereinek megnyitásához annak érdekében, hogy az országok légi úton evakuálhassák állampolgáraikat.
Korábban Szaúd-Arábia külügyminisztériuma saját és több „baráti” ország állampolgárainak sikeres evakuálását jelentette be. Jordánia szintén megkezdte állampolgárainak kimenekítését a Szudán keleti részén fekvő Port-Szudán kikötővároson keresztül.
Jun Szok Jol dél-koreai elnök szombaton az ország egyik haditengerészeti egységét vezényelte Szudánba az ott rekedt vagy ott dolgozó dél-koreai állampolgárok kimentésére.
Lloyd Austin védelmi miniszter pénteken megerősítette, hogy a héten a Pentagon előkészületeket tett egy esetleges evakuációra. Korábbi közlések szerint katonákat és felszerelést küldött az Ádeni-öbölben fekvő Dzsibuti haditengerészeti támaszpontjára, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak amerikai diplomaták kimenekítéséhez.
A Fehér Ház ugyanakkor pénteken azt közölte, hogy egyelőre nem tervezik a Szudánban tartózkodó, becslések szerint 16 ezer amerikai állampolgár kimenekítését kormányzati koordinálással. Az amerikai külügyminisztérium pénteken még közleményben üdvözölte, hogy átmeneti tűzszünet született a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep idejére. A közlemény egyben sürgette, hogy a felek tárgyaljanak a béke helyreállításáról és hosszú távú tűzszünetről.
Az afrikai országban múlt szombaton kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet.(MTI)

Scroll To Top