Megint pénz áramlott a befektetési alapok felé

A Bamosz tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 74 milliárd forinttal, 1,8 százalékkal nőtt júliusban az előző hónaphoz képest, így július végén a Bamosz tagok összesen 4206 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a vegyes alapok és a tőkevédett alapok voltak, és összesen 62 milliárd forintnyi friss tőke érkezett az alapokba.
A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adták az összvagyon többségét (65,4 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júliusban 1,9 százalékkal nőtt.
A pénzpiaci alapokon belül a hazai likviditási alapok voltak a legnépszerűbbek júliusban, ahová 9,4 milliárd forint áramlott be. Mindezzel együtt összesen 17,7 milliárdnyi friss tőke érkezett ebben a kategóriában, így a hozamokkal együtt ezen alapok vagyona 1,5 százalékkal gyarapodott.
A Bamosz kifejti: a kötvényalapok továbbra is népszerűek, de júliusban nem érték el az előző hónapok átlagos nettó eszközérték növekedését. A vagyongyarapodás 1,4 százalék volt és 6 milliárdnyi friss tőke áramlott ebbe a kategóriába.
A magyar tőzsdeindex csökkent, szemben a trendekkel, ami ugyanakkor ösztönzőleg hatott a vevőkre, hiszen a részvényalapokba 2 milliárdnyi friss tőke érkezett. Ezúttal a részvényalapok vagyonának növekedése 3,1 százalék volt, amivel még felfért a „dobogóra” – olvasható a közleményben.
A tőkevédett alapokba ebben a hónapban 11,4 milliárd forintnyi friss tőke érkezett; a hozamokkal együtt a kategóriának 4,4 százalékkal nőtt a nettó eszközértéke, ami a második legjobb eredmény.
Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés az év hetedik hónapjában jelentősen mérséklődött. A tőkebeáramlás ennek ellenére 4,3 milliárd forintot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hónapban a hozamokkal együtt 1,8 százalékos volt, ami megegyezik az átlagos vagyonnövekedéssel.
A Bamosz szerint a befektetők kezdik újra felfedezni nyilvános ingatlanalapokat, amelyekbe 7,9 milliárd forint friss tőke érkezett júliusban, a tőkebeáramlás és a hozam együtt 1,2 százalékos pozitív vagyonváltozást hozott.
A vegyes alapokba jelentős mértékű, 8,5 milliárd forintnyi tőke áramlott be júliusban. A hozamokkal együtt a vagyon 4,8 százalékkal emelkedett, ami megegyezik az elmúlt havi növekedéssel, és egyúttal a legmagasabb vagyonnövekedés júliusban.
Az árupiaci alapoknál 0,7 milliárdos tőkekiáramlást tapasztalt a Bamosz, amit a hozamok nem tudtak korrigálni, így 2,2 százalékkal csökkent az eszközérték.
Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok az elmúlt hónapban nem érték el az átlagos vagyonnövekedést: ezekbe az alapokba júliusban 1,6 milliárd forintnyi tőke érkezett – áll a közleményben.(MTI)

Scroll To Top