Megint kiújulnak a harcok? Jacenyuk teljes harci készültséget rendelt el a fegyveres erőknél

Az érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet ellenére Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra utasította szerdán a védelmi és a belügyminisztériumot, hogy tartsa teljes harckészültségben a fegyveres erőket.

A miniszterelnök a kabinet szerdai ülése után kijelentette: Oroszország láthatóan nem akarja „sem békével, sem stabilitással megajándékozni” Ukrajnát.
Jacenyuk előrebocsátotta továbbá, hogy ha Oroszország az EU-társulási megállapodás ratifikálása nyomán kereskedelmi korlátozásokat vezet be az ukrán termékekkel szemben, Kijev is haladéktalanul hasonló válaszlépést tesz. „Semmi jóra nem számítok Oroszországtól” – jegyezte meg.
Kijelentette, hogy a kormány továbbra is kész finanszírozni a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán fegyveres erőket.
Tájékoztatásul hozzátette, hogy az országnak napi 80 millió hrivnyába, azaz mintegy 1,6 milliárd forintba kerül az oroszbarát szeparatistákkal szembeni, terrorellenesnek elnevezett hadművelet folytatása. Hozzátette, hogy a kormány ezen felül tervezi, hogy alapot különít el a visszafoglalt területek újjáépítésére. Megjegyezte, hogy ezt egyébként a térség különleges státusáról előző nap a parlament által elfogadott elnöki indítvány is előírja.
A törvényjavaslatra kitérve kiemelte, hogy a különleges státus nem jelenti a szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és a luhanszki „népköztársaságok” legalizálását. Az indítvány szerint a megnövelt önrendelkezési jogokkal felruházott adminisztratív egységekben előbb rendkívüli helyhatósági választásokat kell tartani.
Andrij Purhin, a „Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnök-helyettese” az Interfax Ukrajina hírügynökségnek reagálva, kijelentette: a „népköztársaság” vezetősége kész folytatni a párbeszédet Kijevvel, annak ellenére, hogy az – Jacenyuk szavai alapján – továbbra is elutasítja a DNR legitimitását.
Jacenyuk a kormányülésen tájékoztatott továbbá arról, hogy az átvilágításról szóló, kedden elfogadott törvény hatálya körülbelül egymillió állami tisztségviselőre és közalkalmazottra terjed ki, beleértve a rendvédelmi szervek munkatársait is. Jacenyuk szerint az új lusztrációs törvénnyel véget vetnek az előző kormányzattól örökölt korrupciós gyakorlatnak. Utasította a kormány tagjait arra, hogy hozzanak létre átvilágító bizottságokat minden minisztériumban.
A kormány szerdán Petro Porosenko elnök utasítására megerősítette Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodásának végrehajtási tervét. Eszerint a megállapodásban foglaltakat 2017-ig végre kell hajtani.(MTI)

Scroll To Top