Megindult a működőtőke Kínába

Nyolchavi folyamatos csökkenés után februárban először nőtt a külföldi működőtőke beáramlása Kínába. A 6,32 százalékos éves szintű emelkedésről a kereskedelmi minisztérium számolt be kedden Pekingben.

A közvetlen külföldi befektetések az év második hónapjában 8,21 milliárd dollárt tettek ki – közölte Sen Tan-jang, a minisztérium szóvivője, aki a befektetői bizalom erősödésének jeleként értékelte  a növekedést és „örvendetes tényként” jelentette be.
Az első két hónap adatai ugyanakkor még mindig 1,35 százalékos visszaesést mutatnak az egy évvel korábbihoz képest.
A külföldi tőkével alapított új vállalatok számát tekintve pedig kifejezetten jelentős a lemaradás: februárban több mint 36 százalékkal kevesebbet, 1032 új céget regisztráltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
A szolgáltatási ágazatban a befektetések az év első két hónapjában 5,49 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, míg elsősorban a mezőgazdaság, de a feldolgozóipar is jelentős csökkenést volt kénytelen elkönyvelni.
Az Európai Unióból származó működőtőke összegének növekedése meghaladta a 34 százalékot és az 1,2 milliárd dollárt, míg az Egyesült Államokból érkező 5,37 százalékkal – 497 millió dollárra – visszaesett.
Sen úgy vélte, az év első két hónapjának adataiból nem lehet messzemenő következtetést levonni, előrejelzéseik szerint 2013-at a működőtőke beáramlásának stabil  növekedése fogja jellemezni, nem számítanak visszaesésre.(MTI)

Scroll To Top