Meghalt 28 beteg, 448-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 28, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 448 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 084 642 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 445 557-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 803 567-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 682-re, a gyógyultaké 689 166-ra emelkedett.
Az aktív fertőzöttek száma 84 719. 999 beteget ápolnak kórházban lélegeztetés nélkül, és 121-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 10 790-en vannak, a mintavételek száma 5 786 609-re nőtt.
Kiemelték, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb, ötödik fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van – figyelmeztettek.
Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és az üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak. Ugyanakkor továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben – írták.
Hozzátették, a szabadban tartott kisebb rendezvények (500 résztvevőnél kevesebb) bárki által látogathatók. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt.
Közölték: a május 30-i gyermeknapi zenés-táncos rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt.
Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.
Hangsúlyozták, hogy a regisztráltak száma 5 millió 203 ezer és 90 százalékuk már meg is kapta az oltást. Azt a félmillió regisztráltat, akiket még nem oltottak be, sms-ben is kérik arra, hogy vegyék fel az oltást.
Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Moderna-oltás foglalható. A kedden érkezett 334 ezer adagos Pfizer-szállítmány egy részét második körös oltásokra lehet felhasználni, 175 ezer adagot pedig első körös oltásra. Ezt részben a kórházi oltópontok hirdetik meg az online időpontfoglalóban, részben a háziorvosok adhatják be.
Mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására – írták.
Csütörtökön újabb vakcinaszállítmányok érkeznek – tették hozzá.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 458) és Pest megyében (111 355) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 166), Győr-Moson-Sopron (44 249) és Hajdú-Bihar megye (42 430). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 663).(MTI)

Scroll To Top