Meghalt 205 beteg, 2328-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 205, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2328 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap, kiemelve: eddig 3 596 129 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 621 420-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 769 518-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 26 625-re, a gyógyultaké 482 207-re emelkedett.
Az aktív fertőzöttek száma 260 686. Kórházban 6284 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 790-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 37 497-en vannak, a mintavételek száma 5 280 600-ra nőtt.
Közölték: a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is napi több ezer embert fertőz, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása elengedhetetlen.
A regisztráltak száma meghaladta a 4,4 milliót, 73 százalékuk pedig már megkapta az oltást. Azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontjuk az oltásra, online foglalhatnak maguknak időpontot hétfőre, keddre és szerdára a kórházi oltópontokra – írták, hozzátéve: a szombaton érkezett 600 ezer adag Sinopharm-vakcina kiszállítása már folyamatban van a következő napok oltásaihoz.
Azt kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Minden, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen – hangsúlyozták.

Kiemelték: miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithattak, reggel 5 óra és este fél 10 között. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen.
Az esti kijárási tilalom 23 órára módosul – tették hozzá.
Az újraindítási lépések következő fokozata 4 millió beoltott után várható: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk.
Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is – írták.
Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható. Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,7 millió adag, az orosz Szputnyikból 1,3 millió adag vakcina érkezett.
Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért, az adminisztráció gyorsításáért pedig kitöltve vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot.
Az oltásra jelentkezett idősek több mint 90 százaléka és a regisztrált 18-59 év közöttiek 59 százaléka is megkapta már az oltást – jelezték.
Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről.
A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet – közölték.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (139 171) és Pest megyében (106 869) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (43 448), Győr-Moson-Sopron (42 455) és Hajdú-Bihar megye (40 873). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (16 932).(MTI)

Scroll To Top