Meghalt 161 beteg, 1951-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 161 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1951 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 4 millió 23 ezer 137 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 millió 948 ezer 728-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 781 299-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 27 701-re, a gyógyultaké 517 026-ra emelkedett.
Az aktív fertőzöttek száma 236 572. Kórházban 5191 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 621-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 31 885-en vannak, a mintavételek száma 5 394 652-re nőtt.
Kiemelték, hogy miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szombattól megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.
Azt írták: a védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu oldalon az ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosa rögzítette-e az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

“Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – szögezték le. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezen felül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.
Kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra, mert a “járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”. Az oltási rendben tizedik körben május közepén megkezdődik a 16-18 évesek oltása is és már őket is lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban jelenleg Sinopharm- és AstraZeneca-oltásokat tudnak foglalni. Kitértek arra is, hogy az online időpontfoglaló honlapot ért terheléses támadás miatt előállt informatikai problémákat elhárították. Szombat reggeltől újra lehet interneten időpontot foglalni. Az egynapos pénteki oltásra meghirdetett Pfizer-vakcina elfogyott.
Arra kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás és a tumultus elkerülése érdekében az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra. Továbbá kérik, hogy ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt.
Felhívták a figyelmet, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását. Az idősek és a krónikus betegek védelme továbbra is kiemelten fontos – tették hozzá.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (140 670) és Pest megyében (108 478) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (44 213), Győr-Moson-Sopron (42 971) és Hajdú-Bihar megye (41 428). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 207).(MTI)

Scroll To Top