Megerősíti a Fitch a román osztályzatot, stabil kilátással

Megerősítette Románia befektetési ajánlású, stabil kilátású államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, méltatva a román kormány által elért államháztartási konszolidációt és a javuló növekedési környezetet.

A nemzetközi hitelminősítő „BBB mínusz/BBB” besorolással tartja nyilván a devizában, illetve hazai valutában fennálló hosszú futamidejű szuverén román adósságot.
Az osztályzatok megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében a Fitch kiemelte, hogy Románia – két egymást követő nemzetközi pénzügyi segélyprogram keretében – sikeresen konszolidálta közfinanszírozási rendszerét, és júniusban kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, miután a 2011-ben mért 5,6 százalék után tavaly 2,9 százalékra csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány. Ez megfelel a hitelminősítő által a „BBB” osztályzati sávban nyilvántartott szuverén adósok középértékének.
A Fitch Ratings elemzői közölték: várakozásuk szerint a román kormány teljesíteni tudja középtávú célját, amelyben 2014-re 1 százalékos GDP-arányos strukturális hiány szerepel.
A cég előrejelzése az, hogy Románia bruttó államadósság-rátája – amely a 2008-ban mért 13 százalékról tavalyig 38 százalékra emelkedett – a 2013-2015-ös időszakban a GDP-érték 40 százaléka alatt stabilizálódik.
A Fitch Ratings kiemelte, hogy figyelemreméltó javulás ment végbe Románia külső egyensúlyi helyzetében. Az idei első félévben a román folyómérleg-egyenleg a GDP-érték 1,1 százalékának megfelelő többletet mutatott, és a hitelminősítő várakozása szerint az idei év végén egyensúlyhoz közeli állapotban lesz.
A cég kiemeli, hogy a román folyómérleg a 2005-2008-as időszakban átlagosan 11 százalékos éves hiányokkal zárt.
A Fitch Ratings javított előrejelzése szerint a román gazdaság teljesítménye az idén 2 százalékkal növekszik, és 2014-2015-ben mérsékelten még tovább gyorsul a növekedés.
A hitelminősítő elemzői ugyanakkor hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a román gazdaság jelenlegi átlagos növekedési üteme elégtelennek tűnik a romániai és az uniós átlagjövedelmek közötti különbség érdemi csökkentéséhez, tekintettel a román gazdaságra jellemző szűk keresztmetszetekre, különösen kulcsszektorok – a közlekedés és az energiaszolgáltatás – nem hatékonyan termelő állami vállalataira, valamint az alulteljesítő egészségügyi szektorra és állami adminisztrációra.
A román bankszektor tőkeellátottsága és felügyeleti rendszere mindazonáltal továbbra is jó, így a Fitch megítélése szerint a bankrendszer nem jelent komoly potenciális költségkockázatot az államra.
A nem teljesítő kinnlevőségek aránya viszont magas, a júliusi állapot szerint a teljes portfolió 20,9 százaléka, és még mindig nem tetőzött, bár növekedési üteme lassul, és a banki tartalékok teljes mértékben fedezik az állományt – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.(MTI)

Scroll To Top