Megerősítette a cseh osztályzatot a Moody’s, dicséri a hiteles gazdaságpolitikát

Megerősítette Csehország hosszú és rövid lejáratú államadós-kötelezettségeinek magasan elsőrendű, „A1/(P) P-1” szintű osztályzatait a Moody’s Investors Service, méltatva a cseh kormány gazdaságpolitikájának hitelességét és a cseh bankrendszer stabilitását.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban bejelentette azt is, hogy az eddigi „Aa3”-ról egy fokozattal „Aa2”-re javította a helyi valutában, valamint devizában kibocsátott kötvények országkockázati besorolási plafonját. Ez a Csehországban honos kereskedelmi adósoknak megadható legmagasabb besorolást jelzi.
Az igen jó cseh adósosztályzatok megerősítésének indoklásában a Moody’s a döntés fő tényezői között kiemelte a cseh kormány által elért jelentős konszolidációs előrelépést és az államháztartási deficitcsökkentés folytatását célzó erőteljes lépések melletti elkötelezettséget. Ez hozzájárult a költségvetési politika hitelességének megőrzéséhez, és költségvetési mozgásteret teremtett a kormányzati átmenet előtt.
Csehország 2012-ben – immár a harmadik egymást követő évben – túlteljesítette a konszolidációs célokat a nagyon kedvezőtlen makrogazdasági környezet és a kormánykoalíció összeomlását eredményező politikai feszültségek ellenére is – áll a Moody’s elemzésében.
A hitelminősítő adatai szerint az egyszeri hatásoktól megszűrt alapszíntű cseh államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 2,5 százaléka volt. Ez a Moody’s szerint tükrözi, hogy a cseh kormány jelentős strukturális konszolidációt ért el az elhúzódó recesszió támasztotta kihívások közepette is.
A cég előrejelzése szerint a cseh GDP-érték a tavalyi 1,2 százalékos visszaesés után az idén további 0,3 százalékkal csökken. A Moody’s azzal számol, hogy a költségvetési politika 2013-2014-ber lazulni fog, ám az államadósság-ráta így is várhatóan a GDP 52 százaléka alatt stabilizálódik, köszönhetően az eddigi konszolidációs eredményeknek és a lassan beinduló gazdasági kilábalásnak.
A Moody’s az elsőrendű cseh adósosztályzatokat alátámasztó tényezők között kiemeli a nagyon likvid és tőkével jól ellátott cseh bankrendszert, amely stabil finanszírozási forrást nyújt, csökkentve a kormány függőségét a nem rezidens befektetőktől származó finanszírozástól, és védelmet nyújt a piaci kilengésekkel szemben.
A megfontolt cseh gazdaságpolitika a finanszírozási költségek alacsonyan tartásának is fontos tényezője, és ez hitelességet kölcsönöz a költségvetési politikának. Ezt jelzi, hogy a befektetők Csehországot továbbra is biztonságos menedéknek tekintik a térségen belül – áll a Moody’s elemzésében.
A hitelminősítő szerint a cseh pénzügyi rendszer egészséges, a bankok a betétállományból finanszírozott hitelkihelyezés hagyományos üzleti modelljét követve működnek. A Moody’s szerint ennek alapján valószínűtlen, hogy a cseh pénzügyi szektorból járványosan terjedő válság induljon ki.
A cseh gazdaság nyújtotta befektetői biztonságot más nagy londoni házak is méltatják.
A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, az S&P Capital IQ e héten ismertetett idei második negyedéves globális országkockázati összesítése szerint a világ tíz legbiztonságosabb szuverén adósának mezőnyében  most először – és a közép-európai EU-gazdaságok közül egyedüliként – helyet kapott Csehország, olyan gazdaságokkal együtt, mint Norvégia, Svédország, Finnország, az Egyesült Államok, Svájc, Dánia, Németország, Ausztria és Nagy-Britannia.(MTI)

Scroll To Top