Megemelt értékesítés, emelkedő hozamok a kötvényaukción

Az előző aukciónál és a két rövidebb lejárat esetében a másodpiaci referenciahozamnál is magasabb hozammal értékesített államkötvényeket csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 3 és 10 éves kötvényből a tervezettnél nagyobb összeget, az 5 évesből az eredetileg felajánlott mennyiséget bocsátotta ki.

Az ÁKK a 16/D jelű 3 éves kötvényből a megszokott 20 milliárd forintot vitte aukcióra, majd a közel két és félszeres túljegyzésre megemelt, 25 milliárd forintos összegben értékesítette a papírt. Az aukciós hozam az előző, január 10-i aukcióhoz képest 4 bázisponttal 5,61 százalékra emelkedett és 16 bázisponttal haladta meg a szerdán kialakult 5,45 százalékos másodpiaci referenciahozamot.
Az előző aukción közel ötszörös túljegyzés fogadta a 16/D jelű 3 éves kötvényt, az ÁKK akkor 10 milliárd forinttal megemelt összeget, 30 milliárd forintot értékesített a papírból jelentős hozamcsökkenéssel.
A 18/A jelű 5 éves kötvényből a megszokott 15 milliárd forint volt most is a meghirdetett összeg, és a kétszeres túljegyzést követően az értékesítés is 15 milliárd forint lett. A kötvény az előzőnél 15 bázisponttal magasabb, 5,90 százalékos átlaghozamon kelt el, 3 bázisponttal az 5,87 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozam felett.
Az előző aukción a több mint háromszoros túljegyzésre az ÁKK 7,5 milliárd forinttal megemelt, 22,5 milliárd forintos összegben értékesítette a papírt jelentős hozamcsökkenéssel.
Az ÁKK a 23/A jelű 10 éves kötvényből a megszokott 10 milliárd forintot vitte aukcióra az előző aukción meghirdetett 12 milliárd forint helyett. A közel háromszoros túljegyzésre 4 milliárd forinttal megemelt összegben 14 milliárd forintért értékesítette a papírt az ÁKK az előzőhöz képest jelentősen, 26 bázisponttal magasabb,  6,26 százalékos hozamon, 4 bázisponttal a 6,30 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozam alatt. (MTI)

Scroll To Top