Megállapodtak a lengyel bányászok és a kormány, nem lesz bányabezárás

A dél-lengyelországi bányákat nem zárják be, azonban hosszú távú átszervezésnek vetik alá, erről állapodtak meg a több mint egy hete sztrájkoló lengyel bányászok és a kormány megbízottjai szombat délután Katowicében.

A megállapodást a bányászszakszervezetek képviselői és a bányareform végrehajtásával megbízott kormányképviselők írták alá Ewa Kopacz kormányfő, Wlodzimierz Karpinski kincstárügyi és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz munkaügyi miniszter, valamint Wiktor Skworc felső-sziléziai érsek jelenlétében.
A megállapodást megelőző párbeszédben a katolikus egyház fontos szerepet játszott, Skworc érsek állandó kapcsolatban volt a tárgyalófelekkel.
Dominik Kolorz, a sziléziai bányászszakszervezet elnöke úgy értékelte, a szakszervezetek megvédték a megszüntetendő munkahelyeket.
Az átszervezés részleteit a szombati megállapodás szerint márciusig dolgozzák ki. A lengyel parlament felsőháza, a szenátus – amely eredetileg hétfőn szavazott volna a bánya-reformtervről – leállította keddig a bányatörvény-módosítással kapcsolatos bizottsági munkákat.
A reformterv úgy szólt, hogy átszervezik a legnagyobb lengyel bányacéget, a Széntársaság Kft.-t (KW). A KW 14 bányájából négyet bezártak volna. A bányászok emiatt már tíz napja sztrájkoltak, a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás péntek óta országos készültségben volt.(MTI)

Scroll To Top