Megalapozatlanok az előítéletek a női vezetőkkel szemben

Az Eurostat 2020-as felmérése alapján a tavalyi év harmadik negyedévében több mint 9 és fél millióan dolgoztak menedzserként, amiből 6,2 millió volt a férfiak száma. Bár a nők adják az EU munkaerejének majdnem felét (46 százalékát), csak 35 százalékuk van vezetői pozícióban. Az eltérés aggasztónak tűnhet, de a helyzet sokkal jobb, mint húsz éve, amikor még 30 százalék alatt volt ez az arány.

A női vezetők alacsony arányának magyarázata sokrétű és összetett: a kulturális különbségektől a felsőoktatáshoz való hozzáférésen át a szülésig és gyermeknevelésig számos tényező hatással van a nők szakmai pályájára. Ám a legfontosabb mindezek közül a hátrányos megkülönböztetés, amellyel a hagyományosan férfiasnak tekintett állások kapcsán a mai napig szembesülnek. Ez pedig az érzelmességgel, illetve a döntéshozó és a stressztűrő képességgel kapcsolatos előítéletekből és tévhitekből fakad. Ezek azonban megalapozatlan előítéletek, ugyanis az üzleti élet kihívásai a tartalomban rejlenek, semmi közük a döntéshozó neméhez.

A helyzet gyors megoldására sajnos nincs csodaszer. A dolgok nem egyik pillanatról a másikra fognak megváltozni, hosszú út áll még előttünk. Az oktatás, a felsőfokú képzés elérhetősége mellett ehhez az szükséges, hogy a szülés után sokkal könnyebb legyen a visszatérés a munkaerőpiacra. Ehhez pedig olyan vállalati programok kellenek, amelyek támogatják az üzleti negyedek közelében lévő bölcsődéket és óvodákat. „Ha ezeket megtesszük, és megszűnnek az előítéletek, biztosan több nő fog vezetői pozícióba kerülni” – mondta el Jelena Žikić, az Adecco Csoport Magyarországért is felelős klasztervezetője.

Jelena Žikić 2021-től kezdődően igazgatja a vállalat nemrégiben alakult adriai és magyar részlegét. A gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG), a bankügy, a telekommunikáció, a biztonságtechnika és a HR területein szerzett tapasztalatait felhasználva építi az Adecco regionális vezető pozícióját.

 

Az Adecco Csoportról

A zürichi központtal működő Adecco Csoport a HR-megoldások globális vezető szolgáltatója. A világ 60 országában több mint 5.100 irodájában 32.000 teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottal rendelkezik. Szolgáltatásai olyan széles területeket ölelnek fel, mint az ideiglenes munkaerő kiközvetítés, a tartós munkaerő elhelyezés, a munkahely váltás és a tehetség fejlesztés, csakúgy, mint a kiszervezés és a konzultáció. Az Adecco Csoport a Fortune Global 500 vállalat egyike, a svájci bejegyzésű Adecco S.A. (ISIN: CH0012138605) szerepel a Svájci Tőzsdén (SIX) (ADEN) illetve a francia Euronexten (ADE).

 

Adecco Magyarország

Az Adecco Magyarországon 1991-ben alakult meg a svájci Adia leányvállalataként, az Adia SA 90%-os és az Adia Ausztria 10%-os tulajdonrészével, és 1997 óta, az ADIA és a francia ECCO globális fúziója óta Adecco néven működik. Irodái az ország minden régiójában megtalálhatók. A budapesti iroda közel 100 állandó alkalmazottal rendelkezik, akik évente több mint 350 munkavállalónak segítenek állandó munkához jutni, és naponta több mint 3500 időszakos munkatárs számára biztosítanak munkalehetőséget. Az Adecco Magyarország szolgáltatásai közé tartozik a szellemi és vezetői munkaerő-közvetítés, a fizikai munkatársak kölcsönzése és közvetítése, bérszámfejtés és TB-ügyintézés, karriertanácsadás, HR-outsourcing, illetve képességfelmérés is. Budapesten található az Adecco Magyarország speciálisan irodai munkakörökkel foglalkozó irodája, valamint a több ügyfélhez kihelyezett on-site iroda is.

www.adecco.hu

Scroll To Top