Még nincs itt a lakáspiaci Kánaán

Bár a legfrissebb KSH adatok szerint lendületes növekszik a hazai lakáspiac és 2018 utolsó negyedéve az elmúlt évtized legerősebb áremelkedését mutatja, Balla Ákos szerint óvatosnak kell lennünk a következtetések levonásakor. Bár úgy tűnik pörög a lakáspiac Magyarországon, még messze vagyunk az ideális helyzettől.

Budapesten 2018-ban nagyjából 30 ezer ingatlan cserélt gazdát. Bár ez első hallásra soknak tűnhet, voltak korábban olyan évek, amikor 40 ezer, sőt, akár 50 ezer használt lakás is gazdát cserélt. A budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával, hiszen ennél gyorsabb ütemben születnek a gyermekek, növik ki a fiatalok a lakásokat.

Bízunk benne, hogy a CSOK és egyéb kedvezmények segítik a fiatalok lakáshoz jutását, de hosszú távon csak a stabil, kiszámítható gazdasági növekedés a megoldás, mely által több pénz marad az átlagember zsebében és a megtakarításaikból tudnak majd némi hitellel ingatlanhoz jutni.” – mondja Balla Ákos ingatlanszakértő – Teljesen normális és érthető cél, hogy egy felelős kormányzat itthon akarja tartani a magyarokat és ha valaki itt vesz fel hitelt, itt vásárol lakást, az minden bizonnyal itt fog dolgozni és itt fog élni. Amennyiben sikerül megoldani, hogy az itthon maradottak többet keressenek, egészséges gazdasági folyamatok indulhatnak el az ingatlanpiacon is, az emberek bátrabban és nagyobb arányban vásárolnak majd lakásokat. Ezt tartanám valódi fejlődésnek.

Nagyon fontos lenne, hogy erős, stabil, kiszámítható gazdasági növekedéssel mielőbb lendületet adjon a kormányzat a munkavállalóknak, ami kiszámítható folyamatokat, rendszeres vásárlásokat generálna a piacon. Akkor végre nem arról kellene beszélgetnünk, hogy jó vagy rossz év volt-e az előző, hanem azt elemezhetnénk, hogy tíz év alatt egy átlagmagyar össze tudja-e spórolni egy lakás árát. Nem éveket, hanem végre életciklusokat, periódusokat boncolgathatnánk, hiszen az a cél, hogy a fiatalok munkahelyi karriert futhassanak be és komoly eladósodottság nélkül vásárolhassanak lakást, alapíthassanak családot.

 

Balla Csoport:

A magyar tulajdonban lévő Balla Csoportot a 2000-es évek elején alapította Balla Ákos. A csoport két tagcége a Balla Ingatlan és a Balla Utazás. Munkatársainak száma 150, főtevékenysége az ingatlanközvetítés. A több mint 50 irodával rendelkező Balla Ingatlan Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike, használt lakások közvetítése mellett olyan neves ingatlan projektek értékesítését végzi, mint a Tópark és az Elite Park.

Scroll To Top