Mediaset-per – A semmítőszék megerősítette Berlusconi börtönbüntetését

Az olasz semmítőszék csütörtökön meghozta ítéletét a Mediaset-perben: a harmadfokú bíróság megerősítette a Silvio Berlusconi volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől.

A semmítőszék a milánói másodfokú bíróságra utalta vissza a kiegészítő büntetés újratárgyalását. A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében.
Mindez azt jelenti, hogy Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról. Az sem kizárt, hogy Berlusconi önként lemond mandátumáról.
Az egy év börtönbüntetés hatályba lépése is hónapokba telhet. A szenátus mentelmi jogi bizottsága elé harminc nap múlva kerülhet Berlusconi mandátuma megszüntetésének kérdése. Erről a felsőháznak is szavaznia kell. Ezt követően Silvio Berlusconi – mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve – dönthet arról, hogy egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.
A semmítőszék ítéletének felolvasását az olasz televíziók egyenesben közvetítették. Ez az első alkalom Silvio Berlusconi bírósági ügyeinek húszéves történetében, hogy a Szabadság Népe (PdL) elnökét harmadfokon is elítélik.
Az első kommentárok szerint Berlusconi számára a lehető legrosszabb ítélet született.
„Berlusconi meghalt. Olyasmi történt Itáliában, mint amikor a berlini fal leomlott” – kommentálta elsőként blogján az eseményt Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére.
„Az adócsalásért elítélt Berlusconinak azonnal távoznia kell a parlamentből. A Demokrata Párt (PD) nem kormányozhat tovább vele” – hangoztatta Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke.     „Szégyen, ha Berlusconi a parlamentben marad” – nyilatkozta Antonio Di Pietro volt ügyész.
„Jelentős bírósági ítélet született. A PdL-nek felelősségteljes magatartást kell tanúsítania” – hangoztatta Guglielmo Epifani, a PD-főtitkára.
„A bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. Az ország csak egységben tud kilábalni a válságból” – adott ki közleményt Giorgio Napolitano államfő is.
Berlusconi a római rezidenciájának számító Grazioli-palotában a tévén keresztül követte az ítélet bejelentését ügyvédjeivel és idősebb lányával, Marinával. Az ítélet óta a PdL politikusai folyamatosan érkeznek Berlusconi római rezidenciájára. Berlusconi az utóbbi napokban azt hangoztatta, hogy az ítélet nem befolyásolja majd a nagykoalíciós kormány sorsát.
A Grazioli-palota környékét lezárták, és Róma központjában kiemelt biztonsági készültséget vezettek be. Az utcákon a PdL hívei Berlusconit éltetik, hangoztatva, hogy mindvégig kitartanak mellette. Silvio Berlusconi ellenzői pezsgőt bontottak a semmítőszék épülete előtt.(MTI)

Scroll To Top