Medián: a rezsicsökkentés híre szinte mindenkihez eljutott, a hatásról megoszlanak a vélemények

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felmérései szerint a kormányzati rezsicsökkentés híre csaknem minden emberhez eljutott, az intézkedés hatásairól megoszlanak a vélemények.

A Medián január 11-e és 15-e, illetve február 15-e és 19-e között – azonos kérdésekkel – két felmérést készített, ezek összegzéséről csütörtökön adott tájékoztatást az MTI-nek.
A Medián szerint a rezsicsökkentés híre csaknem minden emberhez eljutott, így erről január közepéig az emberek 96 százaléka értesült. A felmérés szerint az év elején még a válaszadók 91 százaléka úgy vélte, hogy a csökkentés az ő háztartására is vonatkozik, ám februárra ez az arány valamelyest csökkent (87 százalék).
A Medián szerint „a személyes érintettség hatása” feltehetően az emberek ismereteiben is megmutatkozik, amikor az a kérdés, hogy pontosan minek az ára csökkent januártól. Míg ugyanis a villamos energiát januárban és februárban is tízből kilencen említették, a földgáz- és távhőárakat lényegesen kevesebben, ráadásul az ezeket említők aránya egy hónap alatt még csökkent is – írták.
A földgáz árának csökkentése januárban még a válaszadók 80 százalékának, februárban már csak 72 százaléknak jutott eszébe, míg a távhődíjra januárban a megkérdezettek 45 százaléka, februárban már csak 37 százalék emlékezett. Hozzátették: ez utóbbi esetében mutatkozik a legnagyobb területi eltérés: a távfűtés árára összességében a városi környezetben élők 45 százaléka, míg a községi lakosok mindössze 31 százaléka gondolt.
Közölték, egyedül a Fidesz szavazói körében vannak (57 százalékos) többségben azok, akik szerint a rezsicsökkentés valóban komoly megtakarítást eredményez, ám még a kormánypártiak számottevő része (37 százalék) is hatástalannak tartja a kormány által előírt árcsökkentést.
A cég által megkérdezettek 61 százaléka véli úgy, hogy a hatósági energiacsökkentés miatt kieső pénzeket végül az emberek fogják megfizetni.
A Medián a reprezentatív felméréseket az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével végezte.(MTI)

Scroll To Top