Márciusban új jegybankelnök jöhet Kínában - Gazdasagportal.hu

Márciusban új jegybankelnök jöhet Kínában

Minden valószínűség szerint a jövő hónapban távozik posztjáról Csou Hsziao-csuan, a kínai központi bank (PBoC) tíz éve regnáló elnöke.

Csou távozásának több oka is van. A legnyomósabb ezek közt, hogy a jegybanki vezető posztján minden elődjénél hosszabb ideig hivatalban lévő pénzügyi szakember idén betölti a 65. életévét, vagyis nyugdíjas korba lép, egy fiatalabb utód színre lépése pedig a novemberben kezdődött és márciusban véglegesülő kínai hatalomváltással Kína élére kerülő vezetés “fiatalodásával” is egybevág.
A jegybankelnök visszavonulására több tényező is utal: egyrészt tavaly ősszel, a Kínai Kommunista Párt (KKP) átrendeződése során nem választották be az ország legfelsőbb vezetői közé, sejtetve, hogy a bankár visszavonul. Posztjának elhagyására enged következtetni új kinevezése is: nevét a múlt hét végén a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (CPPCC) nemzeti bizottságának delegáltjai között lehetett olvasni. Szintén távozását pedzegette hétvégén – több korábbi újsághoz hasonlóan – az állami kézben lévő értékpapírpiaci szaklap. Csou helyére a KKP novemberi, XVIII. kongresszusát megelőzően Lou Csi-vejt, a legfontosabb állami befektetési alap, a CIC jelenlegi elnökét tartották legesélyesebbnek. Lou ugyanakkor könnyen a szintén márciusban távozó Csen Tö-ming pénzügyminiszter helyére léphet. A befolyásos Cajcsing magazin úgy véli, Csou sokkal valószínűbb utódja Hsziao Kang, aki jelenleg a Bank of China elnöke. Hsziaot a kongresszuson a KKP központi bizottságának teljes jogú tagjává választották, ami rendesen a legmagasabb előfeltétel is, és könnyen jelezheti Hsziao ranglétrán való előrelépését. A Bank of China jelenlegi elnökének jegybanki kormányzósághoz vezető útjáról cikkezett a Cajcsing mellett a China Daily napilap, valamint a sina.com hírportál is.
Csou munkásságáról elismerően nyilatkoznak a szakemberek és az elemzések is: a szakember az elmúlt évtizedben rengeteget tett a pénzpiacok nyitása, az ágazat reformjának érdekében. Utódjának – jegyzik meg a gazdasági lapok – a Csou által kikövezett utat kell járnia, vagyis folytatnia szükséges a kamatlábak liberalizációját, a tőkepiacok megnyitását, egyengetnie a jüan útját a világvalutává válás felé. (MTI)

Scroll To Top