Márciusban nőtt a növényi eredetű és csökkent a húsipari cikkek termelői ára Németországban

Emelkedett márciusban a növényi eredetű élelmiszeripari cikkek termelői ára a magas keresletnek köszönhetően, a húsipari termékeké viszont csökkent Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn publikált jelentése alapján.

A mezőgazdasági cikkek termelői ára 0,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest és 4,6 százalékkal az előző havihoz képest márciusban.
Ezen belül azonban lényeges eltérés volt tapasztalható a növényi eredetű és az állati eredetű élelmiszeripari termékek termelői árának alakulásában. Miközben a növényi eredetű mezőgazdasági termékek ára éves bázison 13,9 százalékkal emelkedett márciusban, az állati eredetű termékeké 7,7 százalékkal csökkent.
A növényi eredetű mezőgazdasági cikkek árának az emelkedése elsősorban a gabona 25,2 százalékos emelkedésére vezethető vissza. A gabonaárak már februárban is 20,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A gabonaárak emelkedése elsősorban az exportkeresletre vezethető vissza, mivel számos felvevőországban hiány lépett fel belőle.
A zöldségek és kertészeti cikkek ára 17,3 százalékkal ment fel márciusban éves bázison. Ezen belül a dísznövények és virágok ára 22,2 százalékkal. Ebben a kategóriában a lecsökkent kínálatra, valamint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások közepette megemelkedett keresletre vezeti vissza az áremelkedést a Destatis. A zöldségek ára 13,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a spárga ára 30,9 százalékkal. A saláta ára a kedvezőtlen időjárás miatt bekövetkezett kínálatcsökkenés okán 30,9 százalékkal ment fel.
Az olyan élelmiszeripari alapanyagok, mint a repce és a cukorrépa ára 31,4 százalékkal ment fel márciusban, mivel kimerültek a feldolgozók készletei.
A gyümölcsárak 28,9 százalékkal mentek fel márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Februárban 30,8 százalékkal álltak magasabban az árak az egy évvel korábbinál.

Az étkezési burgonya ára már 2019 szeptembere óta folyamatosan csökken. Az idén márciusban 53,4 százalékkal álltak az árak az egy évvel korábbi alatt, az előző hónapban, februárban pedig 51,7 százalékkal. A burgonya árcsökkenése elsősorban a vendéglátóipari kereslet visszaesésére vezethető vissza, ugyanakkor a legutóbbi termőszezon hozama is magasabb volt az átlagnál.
A húsipari termékek termelői ára márciusban 7,7 százalékkal csökkent éves bázison a februári 12,4 százalékos csökkenés után. A húsipari árak elsősorban az alacsonyabb hússertésárak miatt csökkennek. Márciusban a hússertés ára 24,9 százalékkal, februárban 36,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
A sertéshús esetében a kereslet csappant meg, a nagy rendezvények, mint koncertek, vásárok, fesztiválok elmaradása, valamint a vendéglátó egységek bezárása miatt.
Emelkedett viszont a birka és a kecskehús ára, ami a növekvő kereslethez képest alacsony kínálatra vezethető vissza. Márciusban 18,6 százalékkal, februárban 26,7 százalékkal haladták meg az árak az egy évvel korábbit.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/05/PD21_228_612.html
(MTI)

 

Scroll To Top