Maradhat a reformszemléletű jegybankelnök Kínában, megnyugodhatnak a befektetők

A kínai központi bank élén maradhat, bár betöltötte az idén a nyugdíjkorhatárt Csou Hsziao-csuan, a kínai vezetés folytonosság és reformok melletti elkötelezettségének jeléül – írja a South China Morning Post hongkongi napilap.

A lap szerint az idén 65 éves Csou posztján tartása emellett a hazai és külföldi befektetők, valamint az ország gazdasági reformja miatt aggódók megnyugtatására is szolgál. Csou tíz éve áll a Kínai Népi Bank (PBoC) élén, kulcsfontosságú szerepet töltött be a kínai gazdasági nyitás, a jüan nemzetközivé tétele folyamatában és az ország monetáris politikájának finomhangolásában.
Csout elszánt reformerként tartják nyilván a kelet-ázsiai országban, aki mindig nyíltan kiállt a változtatások szükségessége, a szabadpiaci gazdaság és a nyitás mellett. Az utódjáról való találgatás már tavaly novemberben, a Kínai Kommunista Párt XVIII. kongresszusát követően elindult, a korábbi találgatásokkal ellentétben ott ugyanis nem nevezték meg a szakembert kormányzati tanácsadóként, így arra lehetett következtetni, hogy végleg visszavonul a hatalomból. Ő maga ráadásul már az év elején bejelentette nyugdíjba vonulását, így csak sejthető, mi játszódhatott le a színfalak mögött.
Csout reformer szemlélete és tapasztalata mellett az ország korábbi vezetőivel, így Csiang Cö-minnel való jó kapcsolata is segíthette a kormányzói poszt megtartásában – véli a South China Morning Post. A lap kiemeli: ha valóban Csou marad a jegybank élén, az a korábbi generációk politikaalakító erejének is újabb bizonyítékául szolgál.
Az újság értesülései szerint Csou mellett a Kínai Fejlesztési Bank 68 éves elnöke, Csen Jüan és a Kínai Export-Import Bank 62 éves vezetője, Li Zsuo-ku is a posztján maradhat. (MTI)

Scroll To Top