Már több mint ezren vették igénybe a lakhatási támogatást

A program tavaly október elsejei indulása óta már több mint ezren vették igénybe a lakóhelyüktől távol dolgozók lakhatási támogatását, és jelenleg is további 300 kérelem van elbírálás alatt – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten abból az alkalomból, hogy a Duna Patikában köszöntötte az ezredik aláírót, egy ott dolgozó, Békés megyei nőt.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a lakóhelyüktől távol dolgozók tavaly október óta igényelhetnek lakhatási támogatást, ha a munkavégzés helye állandó lakóhelyüktől 100 kilométernél messzebb van, vagy öt órát meghaladó utazással jár az eljutás.
Egy év alatt 1060 szerződést kötöttek az érdeklődők a munkaügyi központokkal, amelyek hetente átlagosan 500 érdeklődést regisztrálnak – ismertette az adatokat az államtitkár.
Kifejtette: a kormány számára az egyik legfontosabb feladat a foglalkoztatás bővítése, az elmúlt években számos olyan program indult, amely ezt segíti. Elmondta, hogy már korábban, 2005-2006 környékén is lehetett lakhatási támogatást igényelni, de ezt kevesen, évente néhányan vették igénybe.
Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány megpróbálta életszerűbbé tenni a támogatási feltételeket, amelyeket időközben is próbáltak rugalmasabbá tenni, hogy minél többen vehessék igénybe a támogatást. Bevezették például, hogy kéthavi előleget kaphatnak a pályázók annak érdekében, hogy az albérlet kaucióját könnyebben ki tudják fizetni, illetve hat óra helyett ötre csökkentették a napi utazási időt mint feltételt.
Czomba Sándor kiemelte: folytatják a programot, mivel az érdeklődők nagy száma is bizonyítja, hogy életszerűbb lett a szabályozás.
A lakhatási támogatást legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők, közfoglalkoztatottak, pályakezdő álláskeresők vagy csoportos létszámleépítéssel érintettek vehetik igénybe. Ezenkívül a kormányzati szolgálati, valamint a közszolgálati jogviszonyban lévők, illetve az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban lévők lakhatását is támogatja a kormány.
A támogatást maximum 18 hónapig lehet igénybe venni, az első hat hónapban legfeljebb 100 ezer, a második hatban 60 ezer, a következő fél évben pedig 40 ezer forintot kaphatnak a pályázók.(MTI)

Scroll To Top