Már jövőre itt a családi csődvédelem

Ősszel a kormány beterjeszti az Országgyűlésnek a családi csődvédelemről, más néven a magáncsődről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek nyomán 2014 januárjától működhet ez az intézmény – közölte Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A politikus elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalta a tervezetet.
Pálffy István jelezte, az intézményt összhangba kell hozni a kormányzatnak a devizahitelesek megmentése érdekében hozott intézkedéseivel, a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal és az eszközkezelő működtetésével. A magáncsődöt oly módon kell bevezetni, hogy az a devizahitelek tervezett kivezetése, forintosítása esetén alkalmazható legyen. Vagyis az egyik lépéssel meg kell várni a másikat – fejtette ki a frakciószóvivő.
A tervezet szerint a fizetésképtelen családokat pénzügyi biztos segíti majd egy pénzügyi terv mentén. Együttműködés, illetve fegyelmezett törlesztés esetén a tartozás jelentős részét engedhetnék el – ismertette Pálffy István, hozzátéve: ez különösen annak a több mint százezer családnak fontos, amely kényszerintézkedés előtt áll, vagyis „el akarják vinni a tetőt a fejük fölül”.
A jogszabálytervezet szavai szerint 90 százalékban kész, csupán néhány kérdés vár megtárgyalása. Például az, hogy miként választható szét az önkéntesség és a „kötelezőség”.(MTI)

Scroll To Top