Maláj utasszállító – Egy orosz szakértői jelentés szerint ukrán területről lőtték le a gépet, mások szerint ez dezinformáció - Gazdasagportal.hu

Maláj utasszállító – Egy orosz szakértői jelentés szerint ukrán területről lőtték le a gépet, mások szerint ez dezinformáció

Egyes orosz szakértők azt állítják, hogy az ukrán kormányerők által ellenőrzött területről, egy Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le tavaly júliusban a Malaysia Airlines Ukrajna fölött átrepülő, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatát – írta egy orosz sajtóbeszámolóra hivatkozva csütörtökön a BBC.

A Novaja Gazeta című független orosz lap arról írt, hogy hozzájutott egy – orosz katonai szakértői csoport, a Buk típusú rakétákat gyártó vállalat néhány munkatársa által is jegyzett – bizalmas dokumentumhoz, amely szerint egy föld-levegő rakéta okozta az MH17-es járat lezuhanását, és azt az ukrán hadsereg, és nem az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területről lőtték ki.
A titkos jelentésben az áll, hogy abban az időben egy Buk rakétaegységet láttak az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt álló Zaroscsenszke településen.
Az ukrán hatóságok és nyugati hírszerzési szolgálatok gyanúja szerint viszont éppen a szeparatisták lőhették le 2014. július 17-én a 298 emberrel a fedélzetén közlekedő repülőgépet. Ezt a véleményt támasztják alá egyes helyi lakosok közlései is, akik korábban elmondták: a katasztrófa idején látták, amint a szeparatisták által ellenőrzött területről egy légvédelmi rakétát lőttek fel. Nemzetközi megfigyelők azt állították, néhány órával a tragédia előtt egy Buk rakétakilövő rendszer jelent meg a szakadár kézen lévő Sznyizsne településen.
A BBC brit hírcsatorna szerint fontosnak nevezte, hogy ez az új jelentés is “elismeri”, hogy a repülőgépet egy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el. Az orosz médiában ugyanis eddig a legtöbbet emlegetett változat az volt, hogy az utasszállítóval egy ukrán SZU-25-ös vadászgép levegő-levegő rakétája végzett.
A BBC-nek ugyanakkor két Oroszországban élő, független katonai szakértő úgy nyilatkozott, hogy a napvilágra került beszámoló hitelessége megkérdőjelezhető, hiszen nem fedték fel a forrásait. Vagyim Lukasevics repülésügyi szakértő szerint a jelentés egyes részletei vitathatóak, összességében azonban az események legutóbbi orosz verziója sokkal hihetőbb, mint az eddigiek. Pavel Felgenhauer katonai elemző pedig úgy vélte, a beszámoló dezinformációs trükk, hogy az orosz hadseregről az ukrán katonaságra hárítsák át a felelősséget.
A holland hatóságok 2015 októberében teszik közzé a katasztrófa kivizsgálásának eredményeit. A tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott előzetes jelentés csak annyit tartalmazott, hogy több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy miatt esett darabokra még a levegőben a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata: azaz a hollandok is rakétatalálatot valószínűsítenek.(MTI)

Scroll To Top