Maláj utasszállító – Basescu szigorú szankciókat szorgalmaz Oroszországgal szemben

Románia szigorú gazdasági szankciókat sürget és azok határozott alkalmazását szorgalmazza Oroszországgal szemben – jelentette ki Traian Basescu román államfő hétfőn este.

A bukaresti elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján Basescu élesen bírálta az Európai Unió vezetőit, akik szerinte a gazdasági érdekeket helyezték előtérbe, és megfeledkeztek arról, hogy valójában az EU állampolgárainak élete és biztonsága kellene legyen az európai közösség legnagyobb értéke.
Basescu szerint az EU eljutott arra a pontra, amikor választania kell állampolgárai biztonsága és a gazdasági érdekek között, és előbbit kell mindenek fölé helyeznie még akkor is, ha ez komoly gazdasági veszteségekkel jár. Hozzátette: ezek a veszteségek nem lesznek nagyobbak, mint Oroszországéi.
Rámutatott: szigorú gazdasági intézkedéseket kell alkalmazni Moszkvával szemben, amely “egyenlő mértékben” osztozik a felelősségben a kelet-ukrajnai orosz terroristákkal a maláj utasszállító lelövéséért. “Oroszország partnerévé vált a kelet-ukrajnai orosz terroristáknak azáltal, hogy politikai és szakértői támogatást nyújt nekik, valamint fegyverzettel látja el őket. (…) Oroszország része volt a terrorista cselekménynek, és partnere a terroristáknak” – mondta Basescu.
Kijelentette: hiba “kesztyűs kézzel” alkalmazni a gazdasági szankciókat jelentő, harmadik lépcsőként tervezett intézkedéseket az EU részéről.
A román államfő szerint Brüsszelnek már régen alkalmaznia kellett volna a gazdasági büntetőintézkedéseket, hogy elvegye Moszkva kedvét a kelet-ukrajnai konfliktus szításától. Ezáltal többet tehetett volna a tragédia megakadályozásáért.
Hozzátette: ma Ukrajnában zajlik a konfliktus, de az a balti államok, Lengyelország és Románia határaihoz is eljuthat. Úgy vélte, fennáll annak kockázata, hogy az EU számára fontosabbak a gazdasági érdekek a kelet-európai országokkal való szolidaritásnál.(MTI)

Scroll To Top