Maláj utasszállító – Ausztrál oknyomozó riporterek szerint orosz erők lőtték le a malajziai utasszállítót

Egy ausztrál oknyomozó riport állítása szerint az orosz haderő lőtte le az MH-17-es malajziai utasszállítót, amely tavaly júliusban zuhant le a szakadárok ellenőrizte ukrán területek felett.

A riport készítői a brit Bellingcat nevű civil szervezet kutatásának eredményei alapján végigkövették az orosz Buk (magyarul Bükk) közepes hatótávolságú rakétavédelmi rendszer útvonalát Oroszországból egészen addig a kelet-ukrajnai szántóföldig, ahonnan állításuk szerint kilőtték a 298 ember halálát okozó légvédelmi rakétát.
A Bellingcat a nyilvánosság által is hozzáférhető információk alapján állapította meg az útvonalat. A Buk-rakétarendszerről készült, a világhálóra feltöltött képek, videók, és beszámolók alapján dolgoztak. A felvételeken látható környezet alapján pedig meghatározták, hogy hol mozgott az indítóállás.
Az Ausztráliában vasárnap este bemutatott riport készítője, Stephen Rice ausztrál újságíró és munkatársai egy kisbuszon végigkövették a Buk feltételezett útvonalát Zugresz, Torez és Sznyezsnoe településeken, egészen a rakéta kilövésének helyszínéig.
Moszkva tagadja, hogy a Buk az orosz hadseregé lett volna.
Ezt Rice és csapata azzal cáfolja meg, hogy egy felvétel alapján azt állítják, az orosz Buk Luhanszk városán át elhagyta Ukrajnát, s visszatért Oroszország területére. Az adott felvételen továbbá jól látható, hogy egy légvédelmi rakéta hiányzik az indítóállásról.
Az ausztrál riporter az adás végén kijelenti, a légi katasztrófáért a felelősség azt az embert terheli, akit valószínűleg sosem fognak tudni felelősségre vonni: Vlagyimir Putyin orosz elnököt.
A Malaysian Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen. A fedélzetén lévő 298 ember meghalt.(MTI)https://www.bellingcat.com/tag/mh17/

Scroll To Top