Magyarország egyértelműen támogatója a EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásnak

Magyarország egyértelműen támogatója az Európai Unió és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi megállapodásnak – tájékoztatta a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton az MTI-t.

Wintermantel Péter elmondta, hogy a kétnapos, a kereskedelmi miniszterek informális athéni tanácsülése több elvárást is megfogalmazott a megállapodással kapcsolatban.
A tanácskozáson értékelték az Egyesült Államokkal létrehozandó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség érdekében folytatott tárgyalások feltáró szakaszát, amely januárban zárult, továbbá megfogalmazták várakozásaikat a most induló érdemi tárgyalási szakasszal kapcsolatban.
Magyarország a transzatlanti gazdasági integráció kérdésében offenzív álláspontot képvisel, vagyis nem elszenvedője, hanem egyértelmű támogatója a tárgyalásoknak – fejtette ki Wintermantel Péter. Mint mondta, az általános magyar elvárás, hogy olyan magas szintű megállapodás jöjjön létre, amelyben a piacnyitási és a szabályalkotási kötelezettségek megfelelő egyensúlyban vannak.
Emellett a helyettes államtitkár jelezte: a magyar álláspont határozottan igényli, hogy a tagállamok nevében tárgyaló Európai Bizottság a lehető legnagyobb fokú átláthatóságot biztosítsa a tárgyalási folyamatban, mert az egyeztetések követéséhez és a magyar nemzetgazdasági érdekek megfelelő becsatornázásához ez elengedhetetlen.
Kitért arra is, hogy a megállapodással összefüggő egyeztetéseken magyar részről kiemelt figyelmet fordítanak egyebek mellett a mezőgazdasági piacra jutásnak, a kereskedelemtechnikai akadályok lebontásának, a GMO-kérdésnek és a közszolgáltatásoknak.
A helyettes államtitkár úgy vélte: mivel az Egyesült Államok Magyarország legnagyobb Európán kívüli exportpiaca, az ország érdekeinek megfelelő megállapodástól a magyar gazdaság is nagyon pozitív hatásokat remélhet.(MTI)

Scroll To Top