Magyarország 20,56 milliárd euró kohéziós támogatást kap 2014 és 2020 között

A jelenlegi uniós költségvetési időszakban, azaz 2014 és 2020 között a Magyarország számára elérhető összes kohéziós támogatás 20,56 milliárd euró (mintegy 6385 milliárd forint) – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI érdeklődésére.

Az MTI azt követően kereste meg a tárcát, hogy Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szombaton azt mondta: az utóbbi időszak eredményei azt mutatják, hogy a magyar gazdaság egyre egészségesebb, és egyre jobban teljesít az európaihoz képest, ezt pedig tovább erősítik majd a hamarosan elérhető fejlesztési források. Rákossy Balázs kiemelte: a kormány már döntött arról, hogy mintegy 68 milliárd forint értékben elkezdődik a pályázatok kiírása a 2014-2020-as fejlesztési időszak keretére. Az első pályázatokat október elejéig kiírják.
A KKM az ország számára elérhető uniós támogatásokkal kapcsolatban közölte: 2014 és 2020 között a Magyarország számára elérhető összes kohéziós támogatás (azaz a költségvetés 1.b fejezete alá tartozó összeg) 2011-es áron 20,56 milliárd eurót tesz ki. Ez az elvi kötelezettségvállalások felső határa, a tényleges kifizetés ettől eltérhet.
Rámutattak: az előző és a következő hétéves időszak is befolyásolja a végeleges összeget, ugyanis a többéves programozás miatt jelentős áthúzódó tételek lehetnek. Ráadásul a kifizetéseket folyó áron számítják, nem pedig fix (2011-es) áron, ezért nominálisan ennél nagyobb összeg jelenik majd meg.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy lesz félidei felülvizsgálat, amikor az eltelt időszak makromutatói – például a GDP – alapján módosíthatják a keretösszeget – jegyezték meg.
A KKM-nél hangsúlyozták: a keret egy része a kohéziós alapon, a többi a strukturális alapokon keresztül érkezik, valamint egy kisebb rész a határ menti együttműködéshez kapcsolódik.
Az agrártámogatásokhoz külön eljárás és szabályrendszer szerint jut az ország, ennek összege becslések szerint (2011-es áron) 11,2 milliárd euró (3478 milliárd forint) lehet a hétéves időszakban – közölték.
Összesen tehát 9863 milliárd forintra számíthat Magyarország a jelenlegi hétéves uniós költségvetési ciklusban.(MTI)

Scroll To Top