Magyar Telekom: meghosszabbították a társaság frekvenciahasználati jogosultságát

A Magyar Telekom 1800 MHz-es frekvenciasávban 2014. október 7-éig fennálló frekvenciahasználati jogosultságát, valamint a 900 MHz-es frekvenciasávban 2016. május 4-éig fennálló frekvenciahasználati jogosultságát 2022. április 7-ig, illetve 8-ig meghosszabbították, valamint harmonizálták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökével kötött hatósági szerződés módosítása alapján – közölte a Magyar Telekom a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.A tájékoztatás szerint a harmonizáció eredményeként az érintett frekvenciákon mindhárom magyar mobilpiaci szereplő frekvenciahasználati jogosultsága egy időben fog lejárni.
A hosszabbítás és harmonizáció egyszeri díja 38 milliárd forint. Mivel a 2012-ben elnyert frekvenciablokkok használata az eredeti 2027-ben történő lejárat helyett 2022-ben jár le, így a társaságot az összegből 34 milliárd forint fizetési kötelezettség terheli, amelyet várhatóan 2013 negyedik negyedévében teljesít majd – közölte a társaság.
A Magyar Telekom által jelenleg használt frekvenciasávokkal kapcsolatban a társaságot terhelő éves díjak, frekvenciahasználati díjak, illetve sávdíjak a 2014-től 2022-ig tartó időtartamban évente hozzávetőlegesen 3,8 milliárd forinttal csökkennek.
A módosítás a Magyar Telekom számára biztonságos alapokat teremt a magas színvonalú mobilszolgáltatások nyújtásához a továbbiakban is. A hosszabbítás és harmonizáció célja a többi között a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettségének és kapacitásának további bővítése – közölte a társaság.
A Magyar Telekom jelenleg a 900 MHz-es frekvenciasávban összesen 10 megahertz duplex frekvenciablokk, az 1800 MHz-es frekvenciasávban pedig összesen 15 megahertz duplex frekvenciablokk használatára jogosult.
A társaság által 2012-ben elnyert 900 MHz-es frekvenciasávú két, 1 megahertzes duplex frekvenciablokk esetében a Magyar Telekomnak szintén 2022. április 8-ig lesz frekvenciahasználati jogosultsága – közölte a társaság.(MTI)

 

Scroll To Top