Magyar mérnökök tervezték Azerbajdzsán legnagyobb kórházát

Magyar társaság, a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. tervei alapján épül Azerbajdzsánban, a rohamosan fejlődő Baku városában a világ 20 legmagasabb kórházának egyike.  A 95.000 m2-es azeri Nemzeti Egészségügyi Központ 410 ággyal rendelkezik majd és napi szinten 1500 ambuláns beteg ellátására is képes lesz. Az intézményben létesül továbbá az ország első, égési esetek ellátására kialakított osztálya.

 

A június közepén megrendezésre kerülő, első Európa Játékok helyszínén, az azerbajdzsáni Bakuban épül az a kórház, amelyet magyar mérnökök terveztek.

 

A CÉH Zrt. a hazai tervezési piacon megszerzett tudását és tapasztalatait külföldön is hasznosítani kívánta. E szándékot erősítette a 2009 utáni időszak belső piaci visszaesése. A cég közel egy éves erőfeszítésének köszönhetően – számtalan kórház koncepcióterv, beruházási program és szakvélemény elkészítését követően – nyerte el első megbízását egy speciális kórház tervezésére egy helyi cégen keresztül. A magas szintű és kreatív építészeti és mérnöki munka meghozta gyümölcsét.

 

A megrendelő bizalmának és elégedettségének jeleként a CÉH csoport – belföldi és külföldi vetélytársak előtt – megbízást kapott a Nemzeti Egészségügyi Központ tervezésére.

 

A magyar mérnököknek a tervezéskor négy szabványrendszert – az azerit, az európai uniósat, az oroszt és az amerikait – is figyelembe kellett venniük. A bakui igényeknek megfelelve a tervezőknek alkalmazkodniuk kellett a beépíteni kívánt anyagokhoz és különleges berendezésekhez, valamint a helyi építészeti kultúrából eredeztethető igényekhez is. A több éves tervezést követően a kórház jelenleg már 80%-os készültségi szinten áll, várhatóan év közepére épül fel teljesen. A magyar CÉH Zrt.-nek nem ez az egyetlen munkája Azerbajdzsánban. A cég további két egészségügyi intézményt – köztük egy onkológiai kórházat – is tervezett már az országban.

 

A bakui klinika újszülött, gyermek és felnőtt intenzív betegellátó osztályokkal, a pszichiátria és a reumatológia kivételével minden klinikai osztállyal rendelkezik majd. Az épületbe 12 műtőt, akár napi 1500 beteg ellátására is alkalmas poliklinikát, 3, egynapos sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtőt és az ezekhez kapcsolódó kiszolgáló egységeket is terveztek.

 

Az épületben VIP színvonalú kiszolgálásra alkalmas egészségügyi részlegek és ellátóhelyek is létesülnek. Az Egészségügyi Központ különlegességét emeli, hogy az épülethez helikopter-leszálló is tartozik majd, valamint Azerbajdzsánban itt kapott helyet az első olyan részleg, amely specializáltan az égési sérültek ellátását szolgálja.

 

Scroll To Top