Londoni elemzők: Szlovénia és Olaszország is külső segítségre szorulhat

Londoni elemzői vélemények szerint mára Szlovénia és Olaszország is olyan helyzetbe került, hogy elkerülhetetlenné válhat külső pénzügyi megsegítésük.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – befektetőknek összeállított, szerdán Londonban ismertetett helyzetértékelése szerint Szlovénia most már ugyanolyan problémákkal küszködik, mint az euróövezeti periféria országai: gazdasága és bankjai az ingatlanpiaci árbuborék kipukkadásának következményeitől szenvednek, romlik a szlovén gazdaság versenyképessége, az államháztartás “kicsúszott az ellenőrzés alól”, és mindezt tetézi, hogy a politikusok képtelenek egyezségre jutni e sürgető problémák megoldási módjáról.
A Commerzbank elemzői kétlik, hogy Szlovénia képes lesz egyedül gyógyírt találni problémáira, és azt valószínűsítik, hogy az ország az idei második félévben külső pénzügyi segítséget kér.
Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző csoport, a Capital Economics szakértőinek értékelése szerint az olasz választások nyomán akár többhavi patthelyzet is következhet, és az erősödő piaci nyomás előbb-utóbb várhatóan Olaszországot is külső segítségkérésre kényszeríti.

Scroll To Top