Londoni elemzők: Németország Közép-Európát is lassítja

A legutóbbi aktivitási adatok alapján fogy a növekedési lendület a közép-európai EU-gazdaságokból, és ennek elsődleges oka a német gazdaság gyengesége – állapították meg pénteki térségi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Az idei első fél évben a magyar gazdaság teljesített a legerősebben a térségben.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint ugyanakkor a térség számára “jó hír” az olajárak esése.
A ház elemzői kiemelték, hogy az idei első fél évben a magyar gazdaság teljesített a legerősebben a térségen belül, ám a jelek szerint itt is lassulni kezdett a növekedési ütem. A Capital Economics szakértői közölték: az általuk használt növekedéskövető modell (GDP tracker) arra vall, hogy a magyar gazdaság 2,8 százalékkal növekedhetett a harmadik negyedévben éves összevetésben számolva a második negyedévi 3,9 százalékos éves ütem után.
A ház szerint a várható magyar lassulásban is a német gazdaság megtorpanása az egyik tényező, de valószínűnek tűnik, hogy a költségvetési politikának is volt szerepe. Az áprilisi parlamenti választások óta ugyanis csökkent az államháztartási hiány, és a közszférabeli foglalkoztatottság növekedési üteme is lassult, ez pedig nyomást gyakorol a hazai keresletre – áll a Capital Economics pénteki előrejelzésében.
A ház londoni elemzői a lengyel gazdaságban is hasonló lassulást valószínűsítenek: a legutóbbi aktivitási adatokra épülő előrejelzési modelljük szerint az éves összevetésben számolt harmadik negyedévi lengyel GDP-növekedés 2,5 százalék körüli lehetett a második negyedévben mért 3,2 százalékos éves ütem után.
A Capital Economics GDP tracker modellje a cég pénteki prognózisa szerint azt is valószínűsíti, hogy a cseh gazdaság éves növekedési üteme minimálisan ugyan, de szintén lassulhatott a második negyedévi 2,5 százalékról.
Más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet a német gazdaság jelentős gyengülésére és az euróövezet egészére – vagyis a közép-európai EU-gazdaságok legfontosabb exportpiacára – ebből eredő növekedési kockázatokra.
Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai azt állapították meg új, felülvizsgált előrejelzésükben, hogy az euróövezet “veszélyesen közel jár” a recesszióhoz.
A ház az általa eddig várt 1,1 százalékról 0,7 százalékra rontotta az idei év egészére szóló euróövezeti növekedési előrejelzését, elsősorban a három legnagyobb eurógazdaság, Németország, Franciaország és Olaszország gyenge teljesítménye miatt.
A CEBR szerint nem lehet kizárni, hogy a német gazdaság – amely az euróövezeti GDP-értéknek több mint a negyedét adja – az év közben technikai recesszióba került. A német hazai össztermék a második negyedévben ugyanis 0,2 százalékkal csökkent, és az előremutató mérőszámok alapján a harmadik negyedévben még rosszabbra fordulhatott a helyzet – áll a CEBR elemzésében.(MTI)

Scroll To Top