Londoni elemzők: Németország gyengesége a fő oka Kelet-Európa lassulásának

A német gazdaság gyengesége messze a legfőbb oka a közép- és kelet-európai gazdaságok egyre inkább érezhető lassulásának – állapították meg csütörtöki tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai közölték: előzetes becslésük szerint az európai felzárkózó térség EU-gazdaságainak németországi exportja augusztusban átlagosan 2,5 százalékkal csökkenhetett éves összevetésben.
Júliust és augusztust egybeszámolva a térség Németországba irányuló exportja 6,5 százalék körüli ütemben nőhetett a tavalyi azonos időszakhoz képest, de ez is meredek lassulás az idei első negyedévhez mérve, akkor ugyanis a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok németországi kivitelének euróértéke 14 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.
Mivel a német export az országcsoport együttes hazai össztermékének (GDP) 14 százalékát teszi ki, a németországi export lassulásából az következhet, hogy a német gazdaság akár 1 százalékponttal is csökkenthette a térség gazdasági növekedését – áll a Capital Economics csütörtöki londoni elemzésében.
A ház közgazdászai szerint az általuk használt növekedéskövető modell (GDP tracker) arra vall, hogy a közép- és kelet-európai térség éves összevetésű átlagos növekedési üteme az idei első negyedévben mért 3,5 százalékról augusztusig 2 százalékra, vagyis 1,5 százalékponttal lassult.
Ennek alapján a cég elemzői szerint úgy tűnik, hogy a német gazdaság gyengülése a közép- és kelet-európai gazdaságok lassulásának kétharmadáért felelős.
Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor az ukrajnai válságnak is jelentős a szerepe a térségi gazdaságok – köztük Magyarország – lassulásában.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai legutóbbi előrejelzésükben az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítettek 2014 egészére, de a ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést.(MTI)

Scroll To Top