Londoni elemzők: nem sok gazdaságélénkítő hatása lesz a Vodafone-Verizon ügylet bevételének

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg csak minimális gazdaságélénkítő hatása lesz Nagy-Britanniában az amerikai Vodafone-érdekeltség eladásából várható több tízmilliárd font bevételnek, annak ellenére is, hogy a pénz jelentős része a távközlési óriáscég brit részvényeseinek számláin köt ki.

A Vodafone a hét elején jelentette be a Londoni Értéktőzsdén, hogy az amerikai Verizon távközlési cég kivásárolja a két vállalat 2000-ben létrehozott, Verizon Wireless nevű közös amerikai vállalkozásából a 45 százalékos Vodafone-részesedést.
A 130 milliárd dollár (85 milliárd font, 30 ezer milliárd forint) értékű tranzakció az egyetemes globális gazdaságtörténet egyik legnagyobb ilyen jellegű vállalati ügylete.
A Verizon-ügylet múlt heti bejelentése után elhangzottak olyan piaci vélemények Londonban, hogy – mivel a Vodafone az egyik legnépesebb tulajdonosi struktúrájú brit tőzsdei cég – az ügylettel járó készpénz- és részvényeső hatalmas pótlólagos mennyiségi enyhítési injekciónak felel majd meg, gyakorlatilag kiegészítve a Bank of England hivatalos mennyiségi enyhítési programját, és így hozzájárulhat a brit gazdaság egészének élénküléséhez.
A Bank of England – a brit jegybank – a 2009 márciusa óta eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (130 ezer milliárd forintos) gazdaságösztönző célú eszközvásárlással az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.
A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics hétvégi értékelésében mindazonáltal azt jósolta, hogy a Vodafone-ügylet bevételének nem lesz jelentős pótlólagos fogyasztásélénkítő hatása a brit gazdaságban.
A ház elemzői kiemelték, hogy a Vodafone a tranzakció bevételének 70 százalékát visszajuttatja részvényeseinek, és mivel a cég részvényeinek 41 százaléka brit befektetők kezén van, nekik hozzávetőleg 24 milliárd font juthat a tranzakcióból. Ez az éves brit GDP-érték 1,5 százaléka.
A Capital Economics elemzőinek okfejtése szerint azonban a Vodafone befektetőinek a Verizon-ügyletből juttatandó bevételi hányad mindössze annak a jövőbeni bevételnek a kiesését kompenzálja, amelyet ugyanezek a részvényesek kaptak volna a Verizon és a Vodafone közös vállalatának eredménye után, a Vodafone-részesedés arányában. Ráadásul a Vodafone-részvények árfolyama a kifizetési határidő eltelte után várhatóan jelentősen csökken.
Így jelenérték-alapon számolva a Verizon-tranzakció bevételei valószínűleg nem járnak a Vodafone-részvényesek hosszú távú nettó vagyonnövekedésével – áll a Capital Economics elemzésében.
A ház szerint a Vodafone által a részvényeseknek juttatandó bevételi hányad átmenetileg emelheti a megtakarítási rátát, de a fogyasztási kiadásokra várhatóan csekély hatása lesz.
Erre külföldi bizonyítékok is utalnak. A tavalyi év utolsó negyedében például megugrott az amerikai vállalatok által kifizetett osztalékok értéke, mert a cégek igyekeztek elébe menni az osztalékadó januártól meghirdetett emelésének. Ugyanebben az időszakban megugrott – szeptember és december között csaknem megkétszereződött – a magánszektorbeli megtakarítási ráta, a fogyasztási kiadások növekedési üteme azonban nem gyorsult – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.(MTI)

Scroll To Top