Londoni elemzők: jövőre is recesszió várható az euróövezetben

Vannak ugyan tétova jelei az euróövezeti gazdaság élénkülésének, ám a valutaunió várhatóan még jövőre is recesszióban lesz, és csak 2015-ben valószínű valamelyes növekedés – jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint továbbra sem kizárt Görögország kényszerű távozása az euróövezetből.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a harmadik negyedévre szóló, kedden Londonban ismertetett globális prognózisában közölte: jóllehet kissé javította az idei évre érvényes euróövezeti GDP-becslését, azonban így is 1,5 százalékos átlagos visszaesést vár 2013 egészére a valutaunióban.
A ház változatlanul hagyta 2014-re szóló, 1,0 százalékos euróöveti GDP-mínusszal számoló előrejelzését, és 2015-re is mindössze 0,5 százalékos átlagos növekedést valószínűsít a valutauniós gazdaságokban.
A Capital Economics londoni közgazdászai szerint ebben a környezetben egy ideig még fennmarad az euróövezet valamilyen formájú „szétforgácsolódásának” kockázata.
A cég táblázatos kimutatása alapján elemzői az idén 11 euróövezeti gazdaságban várnak egész éves recessziót, és az előrejelzés szerint ezek közül nyolc még jövőre is, négy még 2015-ben is recesszióban lesz.
A ház szakértőinek várakozása szerint a két legnagyobb déli eurógazdaság, Olaszország és Spanyolország mindhárom évet recesszióban tölti, csakúgy mint Portugália és Görögország.
A két legnagyobb eurótagállam közül Németországban az idén stagnálást, jövőre 0,5 százalékos, 2015-ben 1,0 százalékos GDP-növekedést, Franciaországban az idén 1,3 százalékos, jövőre 1,0 százalékos visszaesést, 2015-ben 0,5 százalékos növekedést jósolnak a Capital Economics elemzői.
A ház prognózisa szerint Spanyolországban a munkanélküliek aránya 2015-ben megközelíti a 30 százalékot.
Kiemelik, hogy Görögország – egyike azoknak az eurógazdaságoknak, amelyekben a Capital Economics még 2015-re is visszaesést vár – abban az évben már hét éve lesz folyamatosan recesszióban. Ez hosszabb ideig tartó recesszió lenne a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka által vártnál, és ebben a környezetben a görög államadósság-ráta is várhatóan sokkal magasabbra emelkedik a görög pénzügyi segélyprogramban felételezett szintnél.
A Capital Economics elemzői szerint a GDP-arányos görög államadósság-ráta irányt vehet a 200 százalék felé.
A szakértők szerint, ha emiatt a trojka még több takarékossági intézkedést kényszerít Görögországra, annak az lehet a valószínű következménye, hogy nő a radikális megoldások, köztük az ország euróövezeti kilépésének lakossági támogatottsága.
Más nagy londoni házak sem derűlátók az euróövezet kilátásaival és Görögország valutauniós tagságának jövőjével kapcsolatban.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete – júliusra szóló havi világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy 0,8 százalékos visszaesésre számít az euróövezeti gazdaságban 2013 egészében az általa eddig jósolt 0,7 százalékos átlagos idei GDP-mínusz helyett.
A ház szerint az összes nagy déli eurógazdaság – Olaszország, Spanyolország, Portugália és különösen Görögország – és velük együtt Írország is mély, többéves recesszióban ragadt.
Az EIU londoni szakelemzői szerint Görögország még a gyenge euróövezeti mezőnyön belül is külön pályán halad; gazdaságára már nem a recesszió, hanem a mély depresszió kifejezés illik, tekintettel arra, hogy a görög GDP-érték a válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért legutóbbi csúcshoz képest csaknem 20 százalékot zuhant.
A ház szerint ha Görögországban olyan kormány kerülne hatalomra, amely elveti a jelenlegi pénzügyi mentőprogram feltételeit, akkor Görögország az euróövezet elhagyására kényszerülhet. Egy ilyen fejlemény dominóhatást indíthat el, más tagországokat is távozásra kényszerítve – áll az EIU júliusi elemzésében.(MTI)

Scroll To Top