Londoni elemzők: jövőre 3 százalék alá süllyedhet az MNB-alapkamat

Három százalék alá csökkentheti alapkamatát jövőre a Magyar Nemzeti bank (MNB) – jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó közgazdászai a várható magyarországi makrofolyamatokról befektetőknek összeállított elemzésükben kiemelték, hogy várakozásuk szerint az infláció a következő két évben folyamatosan elmarad az MNB 3 százalékos célszintjétől.
A ház szakelemzői hangsúlyozták, hogy az inflációkövető pénzügypolitika meghirdetése óta nem volt erre példa.
Ehhez járul Matolcsy György MNB-elnök növekedésösztönzést pártoló alapállása, és az, hogy valószínűleg sem az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, sem az euróövezeti jegybank (EKB) nem emeli irányadó kamatát 2015 vége előtt.
Ebben a környezetben megvannak a feltételei további 2,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet – jósolták a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.
A cég szakértőinek előrejelzése szerint az egész éves átlagos infláció Magyarországon az idén 1,7 százalék, jövőre 2,0 százalék lesz abban az esetben, ha a kormány valóban újabb 10 százalékos közműdíj-csökkentést hajt végre.
A BofA Merrill Lynch Global Research londoni közgazdászainak becslése szerint a tavalyi 5,7 százalékos átlagos inflációhoz képest általuk várt 4 százalékpontos idei csökkenésnek több mint a fele ered az energiaárak mérsékléséből.
Emellett a 2008 óta tartó, elhúzódó stagnálás egyre erősebb deflációs hatást gyakorol. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek becslése szerint a magyar gazdaságban mára kialakult negatív kibocsátási rés GDP-arányosan megközelíti a 8 százalékot, amely ugyan szűkülni fog a következő években, de nem valószínű, hogy 2015 végéig bezárul.
A kibocsátási rés a még inflációs kockázat nélkül elérhető, hosszú távra számított növekedési lehetőség és a tényleges teljesítménynövekedés különbsége. A pozitív kibocsátási rést a közgazdaságtan általában inflációveszélyesnek tartja, a negatív kibocsátási rés kialakulása azonban – vagyis amikor a valós teljesítménynövekedés elmarad a hosszú távon lehetségestől – erőteljes dezinflációs tényező, sőt deflációs kockázatot is jelenthet.
A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői keddi előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a monetáris tanács távlatilag a jelenleginél sokkal alacsonyabb, akár 0,5 százalékos reálkamatot is hajlandó lesz tolerálni, tekintettel a magyar gazdaság egyensúlyhiányainak és általános sebezhetőségének mérséklődésére, és a hitelszűke negatív reálgazdasági hatásainak ellentételezése miatt is.
A londoni elemzői közösségben meglehetősen eltérő előrejelzések vannak forgalomban az MNB enyhítési ciklusának lehetséges végpontjáról a piaci kondíciók megítélésének különbségei miatt. A Cityben forgalomban lévő prognózisok közül jelenleg a Bank of America-Merrill Lynch 2,50 százalékos MNB-kamatmélypontot valószínűsítő új prognózisa a legalacsonyabb.
Az ehhez legközelebbi, de így is jóval magasabb előrejelzést a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői tartják érvényben. A ház várakozása szerint a magyar jegybank az idei év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát.
A JP Morgan szakértőinek megítélése szerint a reálkamat az inflációs ráta figyelembe vételével még mindig magas, csaknem 3 százalék, jóllehet a ház várakozása alapján az év végéig 1 százalék környékére csökken.
A Nomura globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének elemzői az általuk eddig jósolt 4,00 százalékról épp a minap csökkentették 3,50 százalékra az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisukat. Indoklásukban kiemelték, hogy a piacok is már 3,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot áraznak, így a forintot valószínűleg nem mozgatják meg a további kamatcsökkentések, és a forintárfolyam a bejelentett likviditáspótló intézkedéseket is várhatóan elviseli.
A Nomura londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor: a cég továbbra is fenntartja előrejelzésének azt a központi elemét, hogy az MNB enyhítési ciklusa csak addig folytatódhat, amíg azt a piac engedi. (MTI)

Scroll To Top