Londoni elemzők: javulnak a magyar növekedési kilátások

A felzárkózó térség külső finanszírozási környezetének romlása ellenére is jobbak az eddig vártnál a magyar gazdaság növekedési kilátásai – vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja befektetők számára kedden összeállított átfogó őszi előrejelzésében jelentősen javította a magyar gazdaságra adott növekedési becsléseit, ugyanakkor rontotta a lengyel és a cseh gazdaságra szóló prognózisát. A ház várakozása szerint Csehország az idei év egészét recesszióban tölti.
A Morgan Stanley londoni közgazdászai felülvizsgált keddi előrejelzésükben közölték, hogy Magyarországon az idén 0,5 százalékos, 2014-ben 1,5 százalékos gazdasági növekedést várnak. A cég eddigi prognózisa azt valószínűsítette, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 0,5 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 1,3 százalékkal bővül.
A ház londoni elemzői a felülvizsgálatot az általuk vártnál jobb idei első félévi gazdasági teljesítménnyel és a magyar mezőgazdaság jó terméshozamaival indokolták.
A londoni City elemzői közösségében van ennél jóval derűlátóbb becslés is a magyar gazdaság növekedési kilátásairól, főleg 2014-re.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének globális elemzőrészlege (BofA Merrill Lynch Global Research) minap összeállított térségi előrejelzésében kiemelte azt a véleményét, hogy Magyarországon megállt a belföldi kereslet zsugorodása. A ház londoni elemzői szerint a magyar gazdaságban zajló folyamatok alátámasztják a cég szakértői által érvényben tartott, a londoni piaci konszenzust messze meghaladó prognózist, amely az idei évre várt 0,4 százalék után jövőre már 2,6 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Magyarországon.
A Morgan Stanley londoni elemzői által kedden ismertetett, jóval visszafogottabb új előrejelzés szerint ugyanakkor a magyar gazdaság teljesítménye a javított prognózis ellenére is várhatóan elmarad a cseh és a lengyel gazdaságétól 2014-ben és 2015-ben.
A cég 2015-ben 1,3 százalékos GDP-növekedéssel számol Magyarországon; Csehországban 2,5 százalékos, Lengyelországban 3,2 százalékos növekedést jósol arra az évre.
A cseh és a lengyel gazdaságra adott rövid távú előrejelzésüket – jórészt az általuk vártnál gyengébb idei eddigi teljesítmények miatt – mindazonáltal rontották a ház londoni elemzői. Felülvizsgált prognózisuk szerint Csehországban az idei év egészében 1,0 százalékkal visszaesik a GDP-érték – a Morgan Stanley eddigi előrejelzésében 0,1 százalékos idei cseh GDP-mínusz szerepelt -, jövőre pedig 2,1 százalékos cseh gazdasági növekedésre számítanak a ház londoni elemzői az eddig várt 2,3 százalékos plusz helyett.
A Morgan Stanley londoni elemzői „kissé rejtélyesnek” nevezték a cseh belső kereslet gyengeségét, tekintettel arra, hogy a cseh háztartások nincsenek túlzottan eladósodva, nem kell devizaalapú hiteleket törleszteniük és magas a megtakarítási rátájuk.
A cég szakértői szerint a fő tényező valószínűleg a cseh háztartásokra jellemző pénzügyi óvatosság és a bizalom alacsony szintje.
Lengyelországban a Morgan Stanley citybeli közgazdászai 2013-ra 1,0 százalékos, 2014-re 2,7 százalékos GDP-növekedést valószínűsítettek az általuk eddig várt 1,3 százalékos, illetve 3,0 százalékos bővülés helyett.
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a lengyel gazdaság az újbóli gyorsulás egyértelmű jeleit mutatta a második negyedévben és a harmadik negyedév eddigi szakaszában; e jelek nélkül a cég még nagyobb mértékben rontotta volna lengyel előrejelzéseit.
A Morgan Stanley londoni szakértői a globális felzárkózó térség egészének kilátásait áttekintve kiemelték azt a véleményüket, hogy az elmúlt néhány hétben „drámai mértékben” változtak a régió külső finanszírozási kondíciói. Az országcsoport hosszú ideig élvezhette a könnyen hozzáférhető piaci finanszírozást,  a „szuperalacsony” globális kamatszinteknek és a felzárkózó térségi befektetési eszközök iránti „egészséges” kockázatvállalási készségnek köszönhetően.
E likviditási bőség lehetővé tette egyes felzárkózó térségi kormányoknak az alapvető gazdasági gyengeségek elkendőzését és az égetően szükséges szerkezeti reformok halogatását.
A helyzet azonban néhány hét alatt drámai változáson ment át, tekintettel a külső környezet romlására és főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának leépítésével kapcsolatos piaci aggodalmakra.
Mivel a globális tőke válogatósabbá vált, egyes országoknak bele kell törődniük a gyengébb valutaárfolyamokba, a magasabb kamatokba vagy ezek kombinációjába, és ez várhatóan lassítja a növekedést, nehezítve a helyi gazdaságpolitikai döntéshozók dolgát – áll a Morgan Stanley keddi londoni helyzetértékelésében.
A cég előrejelzése szerint ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan ebben a külső környezetben is folytatja a monetáris enyhítést. A Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy ha a külső kondíciók nem romlanak tovább, akkor a 0,15-0,20 százalékpontos lépésenkénti MNB-kamatcsökkentés válhat az „új normává”.
Az MNB alapkamata még a jelenlegi volatilis külső környezetben is 3,50 százalékig süllyedhet már a következő pár hónapban – a cég elemzői eddig decemberre várták ezt a szintet -, és ha a kockázati kondíciók a negyedik negyedévben konstruktívabbá válnak, a Morgan Stanley londoni szakértői szerint 3,00 százalékos MNB-kamatmélypont sem zárható ki.
A ház szerint ugyanakkor jövőre a várhatóan visszagyorsuló magyarországi infláció és az emelkedő globális kamatok miatt napirendre kerülhet a szigorítás. A cég ennek alapján 0,50 százalékos MNB-kamatemelést valószínűsít 2014 második felére.(MTI)

Scroll To Top