Londoni elemzők: biztos az újabb kamatcsökkentés, bizonytalan a végpont - Gazdasagportal.hu

Londoni elemzők: biztos az újabb kamatcsökkentés, bizonytalan a végpont

A magyar gazdaság inflációs és külső kockázati mérőszámai alapján bizonyosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden újabb 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre – jósolták a kamatdöntő értekezlet előtt londoni pénzügyi elemzők.

Az MNB enyhítési ciklusának valószínű végpontjával kapcsolatban azonban már bizonytalanabbak a citybeli várakozások.
Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzői például egyértelműen 2,00 százalékon várják az MNB-alapkamat mélypontját, sőt nem zárják ki, hogy az MNB ennél is tovább süllyeszti irányadó kamatát.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai ugyanakkor “2,00 százalék körüli” alapkamatig tartó enyhítést valószínűsítenek, a 4cast elemzőház szakértői a 2,00-2,20 százalékos, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni elemzői pedig “valahol a 2,30 és a 2,00 százalék közötti” sávban várják a kamatcsökkentések leállítását.
A Barclays közgazdászai előrejelzésükben kiemelték, hogy Magyarország “technikai deflációba csúszott”, miután áprilisban és májusban is csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben.
Ennek alapján a Barclays elemzői 2,00 százalékos alapkamaton várják az enyhítési ciklus végét, de látnak esélyt az ennél is tovább tartó kamatcsökkentésekre.
A ház szerint az eurójegybank (EKB) legutóbbi monetáris enyhítési lépései miatt az MNB folytatódó enyhítési ciklusa kevésbé problematikus a forint szempontjából, tekintettel arra, hogy az EKB intézkedései várhatóan növelik a portfolió-áramlásokat az euróövezettel szomszédos piacokra.
A 4cast elemzői szerint is az EKB kamatcsökkentése és likviditáspótló programja az egyik tényezője a cég által várt folytatódó MNB-enyhítésnek.
A ház szerint valószínűleg a monetáris tanács is arra a következtetésre jutott, hogy az idei első negyedévi “sokkolóan erős” magyar gazdasági növekedést elsősorban egyszeri tényezők – például a választások előtti megnövelt költségvetési kiadások és az új autóipari beruházások – hajtották, és ezt korrekció követi majd.
A 4cast elemzői szerint a monetáris testület ennek alapján arra a következtetésre juthat, hogy a magyar gazdaságban még mindig negatív kibocsátási rés érvényesül, és ez csak lassan záródik.
Mindezt egybevetve a cég 2,00-2,20 százalékos alapkamatig folytatódó monetáris enyhítést vár.
A JP Morgan londoni elemzői – a Barclays szakértőihez hasonlóan – az egymás utáni két negatív inflációs adatot emelték ki a további MNB-kamatcsökkentéseket valószínűsítő előrejelzésük fő tényezői között. A ház kimutatta, hogy az éves magyarországi infláció jelenleg 0,8 százalékponttal marad el az MNB legutóbbi inflációs jelentésének erre az időszakra vonatkozó prognózisától.
A cég elemzői szerint ezért várható, hogy a magyar jegybank a héten megjelenő új becslésében lefelé módosítja várakozását.
A JP Morgan közgazdászai a maguk részéről az idei év egészére alig 0,2 százalékos átlagos inflációt jósolnak. Előrejelzésük szerint 2015-ben 2,5 százalékra gyorsul az átlagos inflációs ráta, kiemelték azonban, hogy ez is elmaradna az MNB 3 százalékos középtávú céljától.
Mindemellett az is a további MNB-kamatcsökkentéseknek kedvez, hogy a magyar államadósság-törlesztési kockázat mérőszámai a 2008-as pénzügyi válság óta nem mért mélypontra csökkentek – hangsúlyozták a JP Morgan londoni elemzői.
A magyar törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciók (credit default swaps, CDS) árazása valóban hatéves mélységekben jár a londoni piacon.
A McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint a magyar szuverén CDS-kontraktusok középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben 168 bázispont környékén járt, de a múlt hét végén mértek 150 bázispont körüli magyar CDS-díjszabást is Londonban.
Legutóbb az amerikai Lehman Brothers nagybank összeomlása előtt, 2008 őszén járt a magyar CDS-ügyletek középárfolyama a 170 bázispont alatti tartományban. A Lehman csődjét követő globális piaci pánik közepette, 2009 elején már 750 bázispont körüli magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban.
A magyar CDS-kontraktusok a tavalyi évet 257,25 bázisponton zárták; a tavalyi második negyedév végén 317,44 bázispont volt az irányadó ötéves magyar devizakötvényre számolt CDS-középárfolyam Londonban.
A hétfőre kialakult magyar CDS-díjszabás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 170 ezer euró alatti középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 90 ezer euróval olcsóbban, mint a tavalyi év végén, közel 150 ezer euróval olcsóbban, mint a tavalyi második negyedév végén, és több mint 580 ezer euróval olcsóbban a Lehman-csőd utáni eddigi rekordnál.
A CDS-tranzakciók származtatott adósságpiaci termékek, amelyeknek árazását a piaci szereplők a törlesztési kockázat egyik legfőbb mérőszámának tekintik. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobb a piac megítélése szerint az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikója.(MTI)

Scroll To Top