Londoni elemzők: a vártnál mélyebb lehetett a negyedik negyedévi magyar recesszió

Az ipari termelés és a külkereskedelem legutóbbi adatai arra vallanak, hogy a vártnál mélyebb recesszióban zárhatta a múlt évet a magyar gazdaság, ugyanakkor más aktivitási előrejelző mérőszámok derűlátásra adnak okot – vélekedtek pénteki értékelésükben londoni makrogazdasági elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára összeállított, felülvizsgált pénteki prognózisukban közölték, hogy követő jellegű becslésük alapján a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal eshetett vissza szezonális kiigazítással számolt negyedéves összehasonlításban a tavalyi negyedik negyedévben.
A ház londoni szakelemzői eddig 1,00 százalékos GDP-mínuszt vártak 2012 utolsó három hónapjára e számítási modell alapján.
A JP Morgan szakértői szerint ugyanakkor a 2013 elején mért, optimizmust megalapozó aktivitási jelzőszámok közül kiemelkedik az új exportmegrendelések állományának meredek, éves összevetésben 55 százalékos megugrása, valamint a magyar feldolgozószektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amely januárban szintén meredeken, 6,8 ponttal 55,9-re – vagyis jóval a termelés visszaesésének és növekedésének mezsgyéjét jelző 50-es érték fölé – emelkedett.
Mindezek alapján a cég londoni elemzői közölték, hogy várakozásuk szerint a magyar gazdaság az idei első negyedévben a recesszióból stagnálásba megy át, a második negyedévben pedig már mérsékelt növekedés valószínű.
A JP Morgan közgazdászai 2013 egészére “zéróhoz közeli” GDP-növekedést jósoltak a magyar gazdaságban.
Más nagy londoni házak ugyanakkor jóval kevesebb jelentőséget tulajdonítanak a magyar feldolgozóipar aktivitását mérő BMI-mutató múlt havi kiugrásának.
Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdászai a januári magyar gyáripari beszerzési menedzserindex-adatsor múlt heti ismertetését kommentáló értékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a magyar BMI-mutató “szélsőséges” kilengésekre hajlamos. A ház szerint ezért a magyar feldolgozószektor egészségi állapotának valószínűleg jobb jelzője az Európai Bizottság ipari bizalmi felmérése, amely ugyancsak javulásra utalt januárban, ám kisebb mértékűre, mint a BMI-kimutatás.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai is azt emelték ki értékelésükben, hogy bár a magyar BMI-érték ugrott meg a legnagyobb mértékben januárban a teljes felzárkózó térségen belül, Magyarország esetében azonban ez az aktivitási mutató “szélsőséges mértékben volatilis”, és az utóbbi hónapokban mért kilengései nem tükröződtek más teljesítményjelző adatokban.
A Barclays elemzői szerint ezért a ház “csökkentett fontosságot” tulajdonít a magyar feldolgozóipar esetében ennek a mérőeszköznek.
A cég londoni szakértői általánosságban is intették a befektetőket a BMI-adatok “túlértékelésétől”, mivel véleményük szerint az utóbbi negyedévekben lazulni látszik e mutatók kapcsolata az európai felzárkózó térség tényleges ipari termelésével.
A JP Morgan londoni elemzői pénteki előrejelzésükben ugyanakkor közölték, hogy az autóiparra alapozzák a magyar ipari termelés általuk várt idei élénkülését. A német Daimler január végén kezdte meg magyarországi üzemében új CLA osztályú modelljének gyártását – ezt a modellt a cég ráadásul csak Magyarországon gyártja -, a Suzuki pedig a múlt hónapban visszatért a kétműszakos termelésre. A Mercedes-gyár az év közepétől eléri teljes kapacitását, és ebben az időszakban az Audi is növelni fogja magyarországi termelését – fejtegették a JP Morgan londoni elemzői. (MTI)

Scroll To Top