Londoni elemzők: a „német hátszél” segíthet az idén a magyar gazdaságnak

A német gazdaság élénkülésének hátszele kellemes meglepetést okozhat a közép-európai gazdaságok, köztük Magyarország idei teljesítményével kapcsolatban, bár a forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „átpolitizálódása” miatt várhatóan alulteljesítő lesz a térségi valutákhoz képest – jósolták pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató – közgazdászai által Magyarország, Lengyelország és Csehország idei kilátásairól összeállított, pénteken Londonban ismertetett prognózis szerint a német üzleti klíma nem csupán a német gazdaság, hanem a három közép-európai ország ipari termelése esetében is megbízható előrejelző.
Ennek alapján az Ifo német üzleti hangulatindex legutóbbi lendületes emelkedése egyértelműen arra vall, hogy a magyar, a lengyel és a cseh gazdaság teljesítményének az idei második félévben élénkülnie kell – vélekedtek a Commerzbank elemzői.
A ház ezt figyelembe véve Magyarországon 0,8 százalékos, Lengyelországban 1,0 százalékos, Csehországban 1,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ban.
Magyarország esetében ez a legderűlátóbb elemzői előrejelzések között van, a citybeli elemzői közösségben ugyanis az a többségi prognózis, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a vártnál nagyobb tavalyi negyedik negyedévi visszaesés áthúzódó hatásai miatt az idén is csökken.
A jelenleg érvényes londoni előrejelzési sáv negatív szélét a Moody’s Analytics – a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody’s Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege – által e héten összeállított térségi becslés jelenti. A cég – amely nem azonos a Moody’s Investors Service hitelminősítővel – a tavalyi egész évi 1,7 százalékos átlagos magyar GDP-mínusz után 2013-ra 1,2 százalékos további visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban, a „barátságtalan” magyar üzleti klímára és az újabb külföldi működőtőke-befektetések hiányára hivatkozva.
Más nagy londoni házak az utóbbi napokban rontott előrejelzéseket tettek közzé az idei magyar kilátásokról, de ezek a felülvizsgált prognózisok sem közelítik meg a Moody’s Analytics becslésének borúlátását.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közép- és kelet-európai térség kilátásairól befektetők számára összeállított, e héten ismertetett átfogó tavaszi helyzetértékelésében közölte: új prognózisa szerint a magyar hazai össztermék 2013 egészében 0,5 százalékkal visszaesik. A ház eddig stagnálást várt az idei évre a magyar gazdaságban.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot nem elsősorban a 2013-as magyarországi növekedési folyamatok átértékelése indokolta, hanem jórészt az, hogy a magyar gazdaság a vártnál gyengébb helyzetből kezdte az idei évet.
A cég 2014-re az eddigi előrejelzésének megfelelően 1,3 százalékos GDP-pluszt jósol Magyarországnak.
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térség legújabb GDP-adatsorai alapján felülvizsgált prognózisukban az idei év egészére reálértéken szintén 0,5 százalékos GDP-visszaesést jósoltak a magyar gazdaságban. Ez is jelentősen rontott előrejelzés, mivel a ház – csakúgy, mint a Morgan Stanley – korábban stagnálást valószínűsített Magyarországon 2013-ra.
A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a negyedik negyedévről minap közzétett második KSH-becslés után közölték, hogy az általuk eddig várt stagnálásról 0,4 százalékos visszaesésre módosították 2013 egészére szóló magyar GDP-előrejelzésüket, tekintettel a tavalyi negyedik negyedév visszaesésének mértékére.
A statisztikai hivatal múlt pénteki közlése szerint a magyar GDP-érték 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, 2012 egészében pedig átlagosan 1,7 százalékkal csökkent.
A Commerzbank elemzői pénteken Londonban ismertetett helyzetértékelésükben a lengyel zloty és a cseh korona idei erősödését valószínűsítették. Prognózisuk szerint a zloty – amely pénteken 4,15 zloty/euró körüli árfolyamon mozgott a bankközi devizapiacon – 2013 végére 4,05 zloty/euróig erősödhet, a korona pedig a „lélektanilag fontos” 25 korona/eurós szint alá kerülhet a jelenlegi 25,50 körüli szintről.
A ház szerint ugyanakkor a forint várhatóan mindaddig „a lélektanilag szintén fontos” 300 forint/eurós határ felett marad, amíg nem válik egyértelművé, hogy az MNB új vezetése mennyire agresszív monetáris politikát kíván folytatni.
A Commerzbank elemzői szerint a magyar jegybank „erősödő átpolitizáltsága” is növelte a forintra a monetáris politikából eredő kockázatokat, a legnagyobb árfolyamrizikót pedig az jelentené, ha az MNB „teljes mértékben elrugaszkodna” a stabilitásorientált pénzügypolitikától.
A ház elemzői ugyanakkor közölték, hogy alapeseti forgatókönyvük alapján a várhatóan javuló magyar gazdasági helyzet szükségtelenné teszi az agresszív monetáris politikát.(MTI)

Scroll To Top