London felvilágosítást kér Irántól a lefoglalt brit tartályhajó ügyében

A brit kormány sürgős felvilágosítást kért pénteken Irántól, miután az iráni Forradalmi Gárda a Hormuzi-szorosban elfoglalt egy brit tartályhajót. Pénteki értesülések szerint Irán két brit hajót fogott el, de az egyik rövid idő után folytathatta útját.

Péntek estére összehívták a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA).
A Stena Impero nevű hajó tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég, a Northern Marine Management péntek este Londonban kiadott közös tájékoztatása szerint a 2018-ban épült, 49 683 tonna vízkiszorítású tartályhajót nem azonosított kis naszádok és egy helikopter közelítette meg, miközben a hajó a Hormuzi-szoroson kelt át.
A két vállalat közleménye szerint a Stena Impero nemzetközi vizeken haladt.
A tájékoztatás szerint a két cég jelenleg nem tud kapcsolatba lépni a hajóval, amely északi irányba fordult és Irán felé tart.
A közlemény szerint a fedélzeten 23 fős legénység tartózkodik; személyi sérülésről nem érkezett hír.
Jeremy Hunt brit külügyminiszter péntek este közölte, hogy az irániak a Mesdar nevű, libériai zászló alatt közlekedő, de brit tulajdonú hajót is feltartóztatták.
A Mesdar tulajdonosa, a glasgow-i székhelyű Norbulk Shipping UK ezt pénteki első közleményében megerősítette.
A cég szerint a 2007-ben épült, 315 ezer tonna vízkiszorítású tartályhajót péntek este egy fegyveres alakulat szállta meg, és ez a hajó is elindult Irán fel.
A Norbulk Shipping UK késő esti, frissített tájékoztatásában közölte, hogy a kommunikációt sikerült helyreállítani a Mesdarral, a hajó kapitánya azt jelentette, hogy a fegyveres alakulat elhagyta a fedélzetet és a Mesdar szabadon folytathatta útját.
A cég szerint személyi sérülés nem történt.
Jeremy Hunt külügyminiszter szerint a két hajó személyzetének tagjai között nincsenek brit állampolgárok.

Hunt közleménye szerint ezek a hajófeltartóztatási akciók elfogadhatatlanok. Hozzátette: a teheráni brit nagykövetség kapcsolatban áll az iráni külügyminisztériummal a helyzet megoldása végett.
Iráni naszádok a múlt héten is megpróbáltak feltartóztatni egy brit olajszállító tartályhajót a Perzsa(Arab)-öbölben.
A brit védelmi minisztérium és az amerikai fegyveres erők egybehangzó múlt pénteki közlése szerint a British Heritage nevű tartályhajót az iráni Forradalmi Gárda őrnaszádjai próbálták megállítani a Hormuzi-szorosban.
A brit királyi haditengerészet egyik fregattja, a Montrose azonban a tartályhajó és a naszádok közé állt és távozásra szólította fel az iráni hajókat, amelyek vissza is vonultak.
A brit védelmi minisztérium a minap a legmagasabb, “kritikus” szintre emelte a brit kereskedelmi hajózás fenyegetettségére vonatkozó, az iráni partokhoz közeli térségre érvényes figyelmeztetését.
A hónap elején a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.
A gibraltári önkormányzat éppen pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát.
Jeremy Hunt a héten arra tett javaslatot Iránnak, hogy a tartályhajót elengedik, ha a teheráni kormány szavatolja, hogy a rakomány nem jut Szíriába.
Irán azonban már a Grace 1 lefoglalása után kilátásba helyezte, hogy ellenlépésként lefoglal egy brit kereskedelmi hajót.(MTI)

Scroll To Top