Li Ko-csiang lett Kína új miniszterelnöke

A kínai parlament pénteki döntése alapján Li Ko-csiang, a korábbi első miniszterelnök-helyettes lett az ország új kormányfője – jelentette a kínai központi televízió.

A miniszterelnök személyére Hszi Csin-ping csütörtökön megválasztott államelnök tett javaslatot.
Li biztos befutóként váltotta az idei parlamenti ülésszakon Ven Csia-paót az államtanács (kormány) élén, miután tavaly a Kínai Kommunista Párt kongresszusán a héttagú politikai csúcsvezetésbe választották.
Az 57 éves, angolul jól beszélő politikusról azt tartják, hogy elődje nyomdokaiban elkötelezetten képviseli a gazdasági reform, a korrupcióellenes harc ügyét, s ebben partnere Hszi Csin-ping pártfőtitkár-államelnöknek.
Li a kelet-kínai Anhuj tartományból származik, onnan, ahonnan Hu Csin-tao jelenlegi elnök, s a jól értesült sajtó általában tényként emlegeti, hogy Hu kiválasztottja. Mi több, állítólag Hu néhány éve még őt szerette volna Hszi pozíciójába.
Az új miniszterelnök a jó nevű Peking Egyetemen végzett jogi és gazdasági szakon, s eleinte a kínai kommunista ifjúsági szövetségben tett szert vezetői tapasztalatokra, 1993-tól öt éven át volt a szövetség első tikára. Negyvenhárom évesen lett az egyik legnépesebb tartomány, a közép-kínai Honan kormányzója, majd később párttitkára.
Kritikusai nem tartják elég erőskezűnek és határozottnak, megfigyelők tartanak attól, hogy a gazdaságban elodázhatatlannak tűnő reformok kivitelezésébe beletörhet a bicskája, ha ahhoz nem talál partnerekre a tárcáknál, a tartományoknál.
A tavaly őszi pártkongresszus végén felvonuló új legfelsőbb vezetés sorrendje arról árulkodott, hogy a párthierarchiában a miniszterelnöki poszt a második helyre került; korábban a parlament elnöke állt ezen a helyen.
Ez és az állandó bizottság kilencről hétfősre csökkentése, valamint a kormányzati struktúra már megkezdett átalakítása is azt sugallja, hogy Kína első két embere a reformok felgyorsítására, az államgépezet és a kormányzat korábbinál hatékonyabb működtetésére készül.
Li Ko-csiang tavaly két napon át Budapest vendége volt, találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, s jelen volt hét kétoldalú egyezmény aláírásán. Egyebek mellett kijelentette, kormánya igen fontosnak tartja a kínai-magyar együttműködést, a kétoldalú partneri kapcsolatok fejlesztését.(MTI)

Scroll To Top