Lesz kerékpár a fa alatt? Hiánycikk lett a bicikli!

A koronavírus-járvány hatására a kerékpározás a virágkorát éli, olyanok is nyeregre szálltak, akik korábban szinte egyáltalán nem kerékpároztak, és nem csak Magyarországra, hanem egész Európára igaz ez a jelenség.

Miközben a világ talán egyre sportosabb lesz, a kerékpárok iránt hirtelen megnövekedő igény, valamint a korlátozások alatti gyárleállások miatt hiányállapot keletkezett a kerékpárüzletekben és az oda kerékpárokat biztosító összeszerelő gyárakban, nemzetközi raktárakban is.

Bár vásárlói oldalról a hiány szerencsére nem minden esetben érzékelhető drasztikusan, azonban több kerékpár üzletnek is be kellett zárnia az elmúlt hónapokban, mert nem jutott áruhoz.
A szemfülesebb üzletek folyamatosan nyomoznak és résen vannak, hogy amint a gyártótól, vagy a külföldi raktárakból biciklit lehet rendelni, le ne csússzanak a lehetőségről, így a nagyker, vagy gyári készletek az új termékek feltöltése után néhány percen belül teljesen kimerülnek.

A helyzeten az sem javít, hogy ahogyan a fa anyag, úgy a műanyag, az alumínium és az acél ára is emelkedett, aminek következtében a kerékpárok átlagosan 10%-kal drágultak.

A kialakult probléma egyik legfőbb oka, hogy Európában szinte csak összeszerelő gyárak vannak, ahová az alkatrészek Távol-Keletről, Kínából, Tajvanból és Japánból érkeznek és bár az alaktrész gyártók folyamatosan dolgoznak, a megnövekedett igényt nem tudják kielégíteni, ráadásul az elmúlt hónapokban alkatrészek nemzetközi szállítása is körülményesebbé és drágábbá vált.

De mit jelent mindez azoknak, akik kerékpárt tennének a fa alá?
Szerencsére a legtöbb kerékpár webshop kínálatában, ha nem is akkora választékban, mint 2-3 évvel ezelőtt, de még akadnak remek bringák. A karácsonyt megelőző időszakban pedig ugyanúgy jönnek a leárazások, ráadásul, mivel szezonon kívül vagyunk és bizonytalan, hogy mit hoz a 2022 tavasza, most még nagyobb eséllyel foghatunk ki jó kerékpárt, mint a szezon beköszöntével.

Érdemes tehát még most kerékpárt vásárolni, ha nem is a fa alá tervezte, de tavasztól bringázna, nem érdemes megvárni a vásári dömping kezdetét.

Scroll To Top