Lengyel sajtó: Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez - Gazdasagportal.hu

Lengyel sajtó: Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez

Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez, az eszközöket az amerikai katonák által használandó szociális, közúti és katonai infrastruktúra kiépítésére szánnák – értesült róla az onet.pl hírportál hétfőn.

A lengyel nyelvű, német tulajdonú honlap a lengyel nemzetvédelmi tárca állítólag nem titkosított, az amerikai agytrösztöknek, kormányzati szerveknek és a washingtoni törvényhozásnak címzett anyagra hivatkozik.
Az onet.pl idézi a minisztérium magyarázatát, miszerint a dokumentum “az Egyesült Államokkal folytatott védelmi együttműködés elmélyítését, ezen belül az amerikai erők lengyelországi jelenlétének növelését célzó lépések” egyike.
Lengyelországban 2016 első felétől négy NATO-zászlóalj és egy amerikai páncélos dandár úgynevezett “állandó rotációs” jelleggel állomásozik, a legénység a felszereléssel együtt félévente váltja egymást.

Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes a múlt héten a defence24.pl lengyel szakportálnak elmondta: tárcája átadta az amerikai félnek egy hadosztály állandó telepítésére vonatkozó javaslatokat. Részleteket nem árult el, jelezte viszont, hogy állandó jelleggel nem a hadosztály egésze, hanem egyes elemei, például a parancsnokság állomásozhat Lengyelországban. A többi egység viszont az eddigi gyakorlatnak megfelelően rotációs jelleggel lenne jelen.
Végleges döntést viszont az amerikai félnek kell hoznia, “természetesen Lengyelország szuverén módon hozott hozzájárulásával” – jegyezte meg Szatkowski.
A szövetséges erők állandó jelenlétének szükségességéről beszélt hétfőn Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke is, utalva arra, hogy az amerikai szenátus védelmi bizottsága május 24-én arra szólította fel a Pentagont, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, lehet-e a 2019-es költségvetésben eszközöket keríteni amerikai szárazföldi erők állandó lengyelországi állomásoztatására.
Kuchcinski a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi varsói ülésszakán nyilatkozott így. A szejm elnöke, valamint több más felszólaló, köztük Andrzej Duda elnök is a szövetség keleti szárnyát oroszország felől érő fenyegetésekkel indokolta a NATO lengyelországi jelenlétének megerősítésének szükségességét.(MTI)

Scroll To Top