Lengyel felmérés: Oroszország és az iszlám terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt - Gazdasagportal.hu

Lengyel felmérés: Oroszország és az iszlám terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt

A lengyelek leginkább Oroszország terjeszkedő politikájától és az iszlám terrorizmustól tartanak, de az utóbbit inkább az Európai Unió számára tartják veszélyesnek – derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilapban csütörtökön közölt felmérésből.

A felmérésen, amelyet a független jobbközép napilap megrendelésére az IBRIS közvélemény-kutató intézet készített a múlt héten, a megkérdezettek 40 százaléka Oroszország terjeszkedő politikáját jelölte meg a legnagyobb, Lengyelországot fenyegető veszélyként.
Utóbbiak aránya egyébként a felére csökkent a 2014-ben – a Krím félsziget orosz megszállásának évében – készített hasonló felméréshez képest, melyben a válaszolók 83 százaléka tartott az orosz fenyegetéstől.
Az IBRIS szerint Oroszországtól kevésbé félnek a kormányzó, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt hívei (40 százalék), miközben az ellenzéki, elsősorban a vidéki lakosság körében népszerű Lengyel Parasztpárt (PSL) választóinak 80 százaléka ezt jelölte meg a legnagyobb veszélynek. A fő ellenzéki párt, a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) támogatóinak 53 százaléka vélekedik ugyanígy.
A második legnagyobb, Lengyelországot veszélyeztető fenyegetésként a válaszolók több mint 20 százaléka az iszlám terrorizmust jelölte meg. 2014-ben a megkérdezetteknek csak 3,9 százaléka vélekedett így.
Az Európai Unióra nézve viszont a lengyelek 41,5 százaléka éppen az iszlám terrorizmust tartja a legnagyobb veszélynek, miközben Oroszország ebben a viszonylatban csupán 20,3 százalékuk szerint jelent fenyegetést.
Kevésbé aggódnak a lengyelek Németország politikai és gazdasági túlsúlya miatt Európában: csak 11 százalék tartotta ezt a legveszélyesebb tényezőnek.
Elenyésző az aggodalom ugyanakkor a lengyelek körében az Egyesült Államok, illetve Kína terjeszkedését illetően, a válaszolók mindössze 3,8, illetve 3,3 százaléka gondolta úgy, hogy ez jelenti a legnagyobb fenyegetést.(MTI)

Scroll To Top