Lemondásra szólítanak fel két amerikai szenátort, aki eladta részvényeit a tőzsde bedőlése előtt

Pénteken lemondásra szólítottak fel két amerikai szenátort, Richard Burrt és Kelly Loefflert, aki eladta a részvényeit a tőzsde bedőlése előtt.

Mindkét szenátor republikánus párti és a ProPublica oknyomozó újságírói szerint feltehetően tudomásuk volt azokról az előkészületben lévő intézkedésekről, amelyek az új típusú koronavírus megfékezését célozzák. Richard Burr a szenátus hírszerző bizottságának elnökeként naprakész információkkal rendelkezik a járványról. Február 13-án 628 ezer és 1 millió 700 ezer dollár értékben adott el tőzsdei részvényeket, két héttel ezt követően pedig – az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riportja szerint – egy kongresszusi rendezvényen arról beszélt, hogy az új típusú koronavírus sokkal agresszívabb, mint „bármi más, amit a közelmúlt történelmében valaha is láttunk”. A kommentárja után kezdődtek meg a Wall Streeten a nagyarányú részvényeladások.

A Daily Beast című portál információi szerint Kelly Loeffler georgiai szenátor hasonlóképpen részvényeket adott el a járvány kirobbanása előtt. Január 24-e és február közepe között 1.28 millió és 3.1 millió dollár közötti értékben értékesítette tőzsdei részvényeit. A szenátornő péntekre virradó éjjel a Twitteren azt írta: csak három héttel azt követően szerzett tudomást a tranzakcióról, hogy az megtörtént. „Nevetséges és alaptalan támadásnak” minősítette a tényfeltáró riportot, s azt állította, hogy nem ő hozza a döntéseket a tőzsdei portfoliója ügyében.
Alexandria Ocasio-Cortez, New York-i demokrata párti képviselő pénteken „gyomorforgatónak ” nevezte a történeteket, és lemondásra szólította fel a két politikust. Tucker Carlson, a Fox televízió egyik befolyásos kommentátora úgy fogalmazott: „talán van tisztességes magyarázat arra, amit Burr szenátor tett. Ha van, akkor ezt azonnal meg kell osztania a közvéleménnyel, de ha nincs, akkor le kell mondania szenátori posztjáról és eljárást kell indítani ellene bennfentes kereskedelem miatt”.(MTI)

Scroll To Top